Британски лекари направиха трансплантации на органи от новородено

OFFNews 20 януари 2015 в 12:08 6406 3

Британски лекари трансплантираха бъбреците и черния дроб на бебе на 6 дни, съобщи Би Би Си.

Бебето е било лишено от кислород преди раждането си и въпреки усилията на лекарите, мозъкът на момиченцето е бил увреден.

След като сърцето на детето спряло, родителите взели решението органите му да бъдат трансплантирани.

Бъбреците на бебето са трансплантирани на пациент с бъбречна недостатъчност, а чернодробни клетки са трансплантирани на пациент в листата на чакащите за чернодробна трансплантация.

Според специалистите операциите са били невероятно сложни, тъй като бъбреците на новороденото са дълги около 5 см. Операциите обаче доказват, че новородени могат да станат донори на органи за бебета, деца и дори за възрастни.

Това са първите подобни операции във Великобритания.

За момента лекарите не разкриват повече информация за пациентите, на които са трансплантирани бъбреците и черния дроб на момиченцето.

Радваме се, че първата такава операция във Великобритания беше успешна и сме благодарни от смелото решение на семейството да дари органите на бебето си, заяви проф. Джеймс Нюбъргър.

Лекарите се надяват, че повече семейства ще вземат подобно решение, когато са изправени пред тежката загуба на дете.

Според официалната статистика във Великобритания около 15 деца на възраст под 2 години в момента се нуждаят от трансплантация на органи. Възможно е обаче броят им да е по-висок, тъй като има и такива, които не успяват да стигнат до списъка с чакащи.

При трансплантациите на органи при бебета от решаващо значение е размерът на органа, така че в много случаи не може да се трансплантира орган от възрастен.

Трансплантации на органи от новородени се извършват основно в САЩ, Германия и Австралия. Лекарите във Великобритания обаче нямат право да обявят мозъчна смърт на бебе под два месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!