Отбелязваме Международния ден на донорството

OFFNews 11 октомври 2014 в 08:13 3929 0

На днешната дата отбелязваме Световния ден на донорството в България.

По този повод за втори пореден път у нас стартира Седмица на донорството.

От 11 до 19 октомври Агенцията по трансплантация и 20 пациентски и медицински организации организират събития в цялата страна, за да повишат информираността по въпросите на донорството и трансплантациите, както и да изкажат благодарност на близките на донорите.

В България над 1000 души са в листата на чакащите за трансплантация на орган. Двойките с репродуктивни проблеми са 145 000, а от трансплантация на стволови клетки имат нужда 100 души.

В световен план нуждата от донорски органи нараства всяка година. Само в Европейския съюз над 61 000 души чакат, а всеки ден 12 от тях умират. В България всяка година 200 души си отиват в очакване, като нови 300 влизат в листата на чакащите за орган.

Идеята на Европейския ден на донорството и трансплантациите е да провокира дебат и информираност по проблемите на органното донорство, както и да спомогне за провеждане на така важния разговор за донорството още на ниво семейство.

48 органа са трансплантирани, след като 16 души са изпаднали в мозъчна смърт от началото на 2014 г. до момента, съобщи директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Марияна Симеонова пред БНР.

"Когато аз постъпих на работа тук, изводът беше, че българинът не дарява, лекарите не работят – не, не е така – българинът е дарител, лекарите ни са страхотни и самоотвержени. Моят извод е, че институциите не са на мястото си и не работят, за да създадат условия за информираност на хората – какво е донорството, какво е трансплантацията, какво е мозъчна смърт. Хората искат да знаят", казва Симеонова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови