България въоръжи Ирак със 152-милиметрови гаубици (видео)

OFFNews 16 януари 2015 в 18:29 13963 4

Ирак въоръжен с български гаубици (видео)

България е въоръжила иракската армия със 152-милиметрови гаубици Д-20. Това става ясно от видео на министерството на отбраната на Ирак.

Видеото е публикувано на 13 януари тази година. На него е заснета церемонията по приемането на оръжието, съобщава "Сега". Според специализираното издание Jane's Defence Weekly става въпрос за безвъзмездно дарение на 18 стари съветски гаубици. От видеото обаче не може да се разбере дали става въпрос за нови или стари гаубици.

Под видеото има арабски текст. В него се казва, че иракският министър на отбраната е организирал церемония по получаването на българско оръдие калибър 152 mm. Споменава се също и участието на българския посланик в церемонията.

През септември м.г. българското МО обяви, че предоставя от своите запаси на Ирак за борба с „Ислямска държава“ въоръжение и боеприпаси на обща стойност 5.96 милиона лева. В пратката влизат около 1800 единици стрелково оръжие, над 6 милиона патрони и друго въоръжение.

В него обаче не са включени гаубици. 

През септември служебното правителство на Георги Близнашки отказа да даде отговор на БНР за това какво оръжие е пратила страната ни в Ирак. Правителството и Министерството на отбраната отказаха да оповестят точните количества и модел на въоръжението. Причина е, че става въпрос за класифицирана информация, представляваща държавна тайна. 

Така българският данъкоплатец не може да узнае нито какво точно изпращаме на Ирак, нито колко ще ни струва, нито цената, която ще плати бюджетът за неговото транспортиране. За сравнение правителството на Германия публикува в интернет със снимки пълното описание на военната помощ на стойност 70 милиона евро, която Берлин изпраща за Северен Ирак.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови