Полицаите остават без униформи, охраняват границата с аварирали коли

Скок в рапортите за напускане отчете МВР

Юлиан Христов 02 ноември 2015 в 13:45 7003 13

Полицаите остава без униформи и автомобили за охрана на границата

Без пари за нови униформи, намаляване на броя изплащани заплати при напускане от до 20 на до 10 и липса на средства за отопление и ремонт на техника. Това са част от проблемите, заради което МВР може да се изправи пред вълна от напускания. 

След проведения на 31 октомври Съвет за социално партньорство (ССП), в който участват ръководството на МВР и полицейските синдикати, натрупаните с години проблеми остават нерешени, а немалка част от служители на ведомството са избрали варианта да напуснат системата, научи OFFNews от участници в заседанието. 

Една от основните причини за недоволството на синдикатите е намаляването на изплащаните при напускане на системата заплати. Досега важеше правилото за изплащането до 20 заплати при пенсиониране. С проекта за бюджет догодина се предвижда броят им да падне на до 10. Също така се предвижда и намаляване на дните платен годишен отпуск от 30 на 20, както и премахване на коефициента за прослужено време на държавните служители в МВР, с което месечното заплащане ще падне с до 400 лв.

От ръководството на МВР са заявили, че за увеличение на заплати не може да се говори. Ведомството е поискало 10 млн. лв., които обаче няма стигнат дори за изплащане на дължимите обезщетения за напусналите и пенсионираните. 

На заседанието са изнесени и доста стряскащи прогнози за това, което очаква МВР догодина. Въпреки, че за 2016 година бюджетът на министерството отново е рекорден, пари за униформи не са предвидени. В същото време ведомството посреща зимата без сключени договори за доставка на гориво за отопление.

Пари за ремонт на сградите също няма, но е отправена препоръка на директорите на областни дирекции на МВР да кандидатстват по програми за енергийна ефективност. 

Най-плачевно остава положението на границата. Тепърва ръководството на МВР провежда преговори с Европейската комисия за отпускане на 2 млн. евро за ремонт на авариралите превозни средства, които в момента не са в употреба. Очакванията са, ако тези пари бъдат отпуснати, автомобилите да влязат в употреба чак след две години. 

За първи път от години МВР отчита "динамика" на напускащите системата. Само за месец септември напусналите са 537, като увеличението е 200% в сравнение с миналата година. През октомври са подадени над 800 заявления за напускане и пенсиониране. 15% от тях са от служители в администрацията, а останалите - от оперативния състав. За това МВР стартира конкурси са допълнителни назначения на 250 души в пожарната, 150 в Гранична полиция и около 300 души в жандармерията.

Синдикатите изразяват опасения, че охраната на българо-турската граница е пред срив и прогнозират напускането на между 4 и 8 хил. души, ако предложените промени в бюджета се запазят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!