Учител съди полицейски шеф за клевета

Александра Маркарян 08 март 2012 в 15:38 5981 12

Първо помощно училище в София.

Полицейски шеф отива на съд за обида и клевета. Жалбата срещу началника на "Детска престъпност" в СДВР Виолета Аланджийска е подадена от учител* в Софийски районен съд.

На 20 февруари полицаи нахлуха в училището, в което преподава въпросният учител - Първо помощно в София. По думите му акцията е разпоредена от Аланджийска. Полицаите прекъсват часовете и преравят компютъра на учителя. Откриват, че през него е влизано в един порно сайт. Започват разпити на ученици - само момчета от гимназиални класове. Част от тях са с множество увреждания, другите - с умствено изоставане. По-късно те признават, че са влизали в сайта без знанието и в отсъствието на учителя. Пред OFFNews той заяви, че не е знаел за това, което се е случвало. Повод за жалбата са изказвания на Аланджийска в телевизионни интервюта - за bTV и ТВ7. На 23 февруари в "Бодилник" по ТВ7 тя заявява:

Този преподавател е известен на полицията. Фигурира като извършител на престъпления срещу младежта в нашите информационни масиви. Влизанията в тези порно сайтове са ставали по време на учебни часове. Не мога да си представя един учебен час в такъв род учебно заведение и да няма учител вътре в часа.

Ако Аланджийска бъде осъдена по чл. 147 от Наказателния кодекс може да бъде наказана с глоба с 3000 до 7000 лева и обществено порицание. В такъв случай тя не би могла да продължи да работи в полицията. За да докаже, че срещу него в момента не се води досъдебно производство, учителят си е извадил удостоверение от СДВР, предоставено на OFFNews. От 20 февруари досега учителят беше в болничен. Когато отишъл на работа, изпълняващият длъжността директор на Първо помощно училище Латинка Ковачева се опитала да му връчи заповед за уволнение. "Отказах да я подпиша. На какво основание ме уволнява? Ще се консултирам с адвокат", беше коментарът на учителя.

* Името на учителя е изтрито, защото обвиненията срещу него не се доказаха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!