Кметът връща оградата на пътя между Созопол и Приморско

OFFNews 27 юли 2015 в 15:01 15451 8

Участъкът, сниман след като бе премахната оградата

Скандалният созополски кмет Панайот Рейзи обяви, че връща бариерата на пътя между Созопол и Приморско, с която своеволно прегради пътя към един от малкото останали диви плажове - т. нар. "Шофьорски плаж", между Дюни и Аркутино.

Поставените на 22 юли заграждения бяха премахнати от хората вчера, а днес кметът побърза да увери журналистите, че отново щял да ги сложи.

Аргументите му са следните: отсечката е в лошо състояние и се нуждае от ремонт; хората къмпирали на самите дюни; плажната ивица била неохраняема и имало риск някой да се удави.

"Нека не злоупотребяват гражданите. Не е никакъв проблемът да си оставиш колата до бариерата, да повървиш 20 – 30 – 50 метра и да си направиш плаж", каза Рейзи.

Той искал пътят да стане пешеходна алея, встрани от която да има паркинги. Те щели да са безплатни.

"Няма да строим нищо, цялата местност около езерото Алепу, с дюните, в устройствения план на общината е като зелена единица. Проектът, който трябва да започне да се реализира след сезона, включва и салове във водния басейн за наблюдение на флората и фауната."

За първата в историята ограда върху път от републиканската пътна мрежа се разбра вчера, когато Мediapool публикува снимките и зова за помощ на плажуващите. Предположенията на Mediapool бяха, че точно както тъстът на депутата Йордан Цонев загради плажа Силистар при Синеморец, така и сега някой частник загражда терена, за да печели от паркиране.

Мотивите за затварянето на пътя са, че пътят преминава през красив ландшафт, а "в обхвата на пътното платно съществува порочната практика на безразборно паркиране на МПС, които са собственост на плажуващите".

Със затварянето се блокира достъпа на туристите от Дюни, Смокиня, Веселие и Каваците към Приморско и на туристите в "Свети Тома" към Дюни, Веселие, Каваците и Смокиня.

Според Медиапул въпросният красив ландшафт вече е собственост на скандалната офшорка от Каймановите острови, която у нас се представлява от "Аркутино" ЕАД, ръководено от Мустафа Гези Кериба.

OFFNews не успя да потвърди дали Мустафа Гези Кериба вече е заграбил и района около блатото Алепу, но това е същият герой, който вече успя да заграби дюните около Ропотамо в дело срещу Министерството на околната среда.

На 15 април 2015 г. ВАС заличи от картата на резерват "Ропотамо" дюните в защитената местност и отсъди в полза на жалбоподателя "Аркутино" ЕАД - офшорка от Кайманските острови с представител канадеца Мустафа Гази Кериба. МОСВ обжалва.

Районът е около бившия комлекс на Людмила Живкова и непосредствено до луксозния комплекс "Свети Тома" на Главболгарстрой.

Внезапният респект на кмета към красивия ландшафт е съвсем отскоро. В продължение на години достъпът на комплекса "Свети Тома" до главния път Созопол-Приморско беше отрязан и колите бяха принудени да минават през красивия ландшафт и да удължават с около 22 км пътя си в посока Приморско.

Точно при новопридобитите имоти на кайманската офшорка преминава друг затворен път - най-старото шосе между Созопол и Приморско. То е затворено от десетилетия, като официалното обяснение е свлачища.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови