10% от властта са ченгета на ДС

Александра Маркарян 25 ноември 2015 в 17:15 13563 14

10% от хората, които заемат публични длъжности в България, са обвързани с комунистическите тайни служби - Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, съобщи журналистът Екатерина Бончева - член на Комисията по досиетата, по време на международната конференция "Комунистическите тайни служби - митове и реалности", която се проведе днес в София.

От 5 април 2007 до 15 май 2015 г. комисията, създадена със закон от 2006 г., е проверила 199 186 души и е установила такава при 11 100 от тях. Към днешна дата броят им надхвърля 12 000. От проверените 97 917 са проверени в качеството им на заемащи или изпълняващи публични длъжности на ръководни позиции. Над 93 679 пък са били кандидати за депутати, кметове, общински съветници, президент, вицепрезидент. Не всички хора, при които е била установена принадлежност към службите, са обявени. Обявени са 9368 души. Останалите са скрити, защото законът забранява огласяването на имената на починалите и на вербуваните малолетни, за които няма данни да са продължили сътрудничеството си след навършване на пълнолетие.

Те се интересуват от две неща - властта и парите. В парламентите от 1990 г. досега свързаните с комунистическите тайни служби са общо 164. Във всеки от тези парламенти те могат да сформират собствена парламентарна група, спазвайки изискването за минимум 10 депутати в нея, коментира разследващият журналист и основател на специализирания сайт за Държавна сигурност desebg.com Христо Христов.

В правителствата на България броят им е 139. Има свързани със службите от ниво зам.-министър до ниво премиер. Най-много са те в правителството на Жан Виденов (1995-1997) - 18, включително премиерът, който е бил съдържател на явочна квартира и е получил псевдонима "Дунав", както двама негови съветници и ръководителят на пресцентъра, който е бил кадрови служител.

Сътрудниците на комунистическите тайни служби са и в партийните ръководства: Ахмед Доган и Лютви Местан (ДПС), Жан Виденов и Георги Първанов (БСП, БСП и АБВ), Петър Берон (СДС), Красимир Каракачанов (ВМРО), Виктор Вълков (казионния БЗНС), който е бил проверяван от Комисията по досиетата пет пъти - като вицепремиер, като посланик, като ръководител в банка и като член на управителен съвет на предприятие, което е длъжник на банка ("Машиноекспорт" АД)- и нито веднъж принадлежността му не излиза, защото МВР не предоставя необходимите документи. Тя е обявена от комисията чак през 2014 г., когато за първи път е съобщено, че за Вълков - агент "Пенчев" - има и картони, и сведения за архивно дело, унищожено през 1990 г. по заповед на зам.-министър.

Хиляди са агентите на ръководни постове в министерствата и подчинените им структури. Само в МВР за периода 1990-2010 г. са установени 1346 души на ръководни позиции, свързани с комунистическите тайни служби, посочи Христов. Вътрешният министър Румен Петков в кабинета "Станишев" назначава на ръководни постове в МВР 400 души, свързани със службите.

В Министерство на външните работи (МВнР) броят на свързаните с тайните служби от преди 1990 г. е 196, 40 от които са били действащи посланици към 2010 г., а 36 са били на ръководни постове във Външно министерство.

155 са тези хора в Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), 85 - в НСО. За служба "Военна информация" и Националната разузнавателна служба няма данни заради непредадени архиви.

Съдебна система

От обявените от комисията по досиетата решения е видно още, че в съдебната система работят 22-ма съдии с агентурно минало, 58 прокурори и военни следователи, 232 следователи дознатели.

Местна власт

От проверките, обхванали 156 общини в 16 от 28-те области у нас, става ясно, че свързаните с комунистическите тайни служби са общо 1462-ма. Те са кметове, зам.-кметове, общински съветници, секретари.

Само на последните местни избори на 25 октомври са били избрани или преизбрани 74 души, свързани с Държавна сигурност или разузнавателните служби на БНА. Били са издигнати общо 300 кандидати с агентурно минало. Те са от всички парламентарно представени партии и коалиции, включително от Реформаторския блок, заяви Христо Христов.

Банки

Данните му показват още, че първите трима председатели на БНБ, управлявали Централната банка през първите 7 години след падането на режима, са обвързани с комунистическите тайни служби. В 30-те проверени търговски банки работят или са работили на ръководни длъжности 180 сътрудници на службите. В ДСК е установен само един сътрудник - Асен Друмев (1992-1999), но тази банка роди частните банки в България в периода 1990-1995 г., раздавайки над 70 млрд. лева кредити, основно за създаването на частни банки, допълни журналистът.

Вероизповедания

11 от 14-те владици в Светия синод са обвързани със службите, а през 2012 г. е избран патриарх Неофит, също свързан със службите.

Църквата никога не е вземала отношение по този въпрос, никога не е искала извинение, не е казвала нищо за жертвите на комунизма, отбеляза Христов.

Същата обвързаност има и главният мюфтия Мустафа Хаджи, който е вербуван след падането на Тодор Живков от власт на 10 ноември 1989 г. Хаджи е регистриран на 12 декември 1989 г.

Университети

373 души в ръководствата (от ръководител на катедра до ректор) на проверените до момента университети са обвързани с комунистическите тайни служби. Сред тях има и петима действащи ректори, а общо установените за целия период на проверките ректори с досиета са 10.

"Кой промива мозъците на младите хора и защо темата "ДС" не е в учебниците?", попита Христов.

Медии

24 са установените сътрудници на службите в БНТ, 67 са те в БНР, в БТА са 20. Данните от проверките на частните медии показват, че в електронните медии работят 116 души, които са били агенти или щатни в службите, а в печатните издания броят им надхвърля 40.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!