Quantcast

Има ли агенти на ДС сред районните кметове и синдиците на БНБ?

Депутати поискаха разширяване на списъка с публични длъжности, които подлежат на задължителна проверка

Ивайло Анев Последна промяна на 06 ноември 2015 в 11:41 2363 3

Депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов

Депутатите от управляващото мнозинство Петър Славов, Мартин Димитров от РБ и Методи Андреев от ГЕРБ предлагат да се разшири списъкът с публичните длъжностите, при които е задължителна проверката за сътрудничество с бившата Държавна сигурност.

Днес те са внесли законопроект, който да направи задължителни проверките за връзки с бившите тайни служби за районните кметове, заместниците им, съдебните заседатели, членовете на управителните съвети на държавни и общински дружества, синдиците в списъка на БНБ и квесторите в списъка на Централната банка. Депутатите предлагат още през задължителна проверка да минават и всички членове на регулаторни органи като КЗК и КЕВР .

„Щом си се кандидатирал, ще минеш проверка. За да може, ако например се кандидатираш за районен кмет, хората да направят информиран избор. Нали това е демокрацията“, коментира Мартин Димитров.

В мотивите си депутатите пишат, че повече от четвърт век след демократичните промени в България има висши органи и публични длъжности, които остават извън обсега на тези проверки.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.11 2015 в 13:11

Значи за бивши престъпници няма проблем да са лидери на държавата, даже да се коалирате с тях, обаче за бивши кадри на ДС има проблем? Желязна логика!

06.11 2015 в 12:29

И кое му е голямото браво? Искаш да кажеш, че няма бивши кадри на ДС, които да са отлични професионалисти ли? Публичното заклеймяване няма да донесе нищо добро. Миналото на човек не е настоящето му, нито бъдещето.

06.11 2015 в 11:50

Голямо БРАВО за предложението. Дано мине в Пленарна зала.