Решението за ЕРП-татасе отлага за след 12 май

OFFNews 28 април 2014 в 11:28 2592 0

Боян Боев

Енергийният регулатор (ДКЕВР) очаквано отложи решението си по процедурата за отнемане на лицензите на трите ЕРП-та. Решението се отлага за 12 май, обяви днес председателят на регулатора Боян Боев на второто открито заседание за съдбата на лицензите на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго про.

Решението обаче ще бъде взето на закрита среща - няма да има трето открито заседание на ДКЕВР, каза Боев.

Отлагането на решението е на основание поисканото от EВН допълнително време за подготовка на защитата им, каза председателят на ДКЕВР. А ние считаме, че някои факти и обстоятелства са съвместими между трите процедури и затова предоставихме тази възможност на всички, добави той.

До 12 май трите електроразпределителни дружества следва да предоставят своите становища. На въпрос, какво ще се случи след 12 май, Боев каза, че след като ЕРП-тата предоставят своите становища, ДКЕВР ще ги прегледа, анализира и ще вземе решение. Точна дата за решението засега не е определена.

Съдбата на лицензите на ЕРП-тата се следи и с повишено внимание от Брюксел. Европейската комисия предупреди, че действията на държавата спрямо тях може да доведе до санкции, тъй като регулаторът по закон трябва да е независим и изпълнителната власт не трябва да влияе върху решенията му. ДКЕВР започна процедурата по отнемане на лицензите след заплахи от страна на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в тази посока. Причината е спорът между Националната електрическа компания, контролирана от министерството и трите ЕРП-та. От края на миналата година те не плащат част от текущите си задължения към НЕК, оплакват се от компанията. Трите частни компании от своя страна заявиха, че те прихващат задължения на самата НЕК към тях, натрупани при изкупуване на възобновяема енергия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!