Хюриет: През България минават бъдещи атентатори на "Ислямска държава"

Александър Новков 19 февруари 2015 в 20:05 5711 6

Снимка AP

Турският всекидневник "Хюриет" пише, че през България преминават джихадисти на "Ислямска държава", които са тръгнали към Европа с цел терористични нападения.

Информацията, на която се позовава медията, е на турското разузнаване - според турските специални служби сирийски и палестински граждани на възраст между 17 и 25 години са влезли в южната ни съседка, преструвайки се на бежанци, и планират да пътуват към Европа през България, за да атакуват страните членки на коалицията срещу ИД.

Разузнаването е отправило предупреждение към полицията и жандармерията в страната относно членове на терористичната групировка, които са се оттеглили от Кобане и са пресекли турската граница.

Възможно е джихадистите да работят върху въоръжени или бомбени атаки срещу дипломатичните мисии в Анкара и Истанбул на държавите, участващи във водената от САЩ коалиция срещу терористичната организация, съобщават от турското разузнаване (МИТ).

Кюрдските сили си върнаха контрола над Кобане, след като изтласкаха джихадистите от града на 26 януари, след повече от 4 месеца сражения.

От разузнаването предупреждават, че около 3 000 членове на "Ислямска държава" в момента се намират в региона и търсят начин да преминат турската граница и най-вече да стигнат до Хатай, Адана, Анкара и Истанбул.

Част от турско-сирийската граница около Суруч е обявена за „забранена военна зона“ след предупреждението от турското разузнаване. Дни след предупреждението в Суруч избухна бомба, която рани трима полицаи.

Турция отдавна е критикувана от международната общност за това, че оставя чуждестранни бойци да преминават необезпокоявано през територията й с цел да се присъединят към ИД.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови