Русия и Швейцария може да "арестуват" самолетите на Авиоотряд 28

ОFFNews 16 септември 2015 в 21:46 2920 8

Държавата ни дължи големи суми пари на Русия и Швейцария за неплатени сметки, заради които двете страни може да задържат правителствените самолети на Авиоотряд 28, кацнали на тяхна територия, съобщи Ивайло Московски уточни, цитиран от "Дарик".

Двете страни са предупредили България за това с писма, в които искат дължимото да им бъде изплатено. Само до този момент на годината Авиоотряд 28 има недостиг от над 2 233 000 лв.

„Факт е - имаме две писма, че самолетите теоретично биха могли да бъдат задържани, ако ги прихванат тези държави, които не сме си плащали. Съответно писали сме на финансите, те ни казват да си вземем пари от нашия бюджет, а в нашия бюджет нямаме такива пари. Ползвайки го, неплащайки, създаваме само проблеми", каза Московски.

Според министъра е възможно и други страни да си поискат неизплатени суми от нас и да вземат нужните мерки.

„С това шега не трябва да се прави. Ако политически се съберат и вземат решение да го няма, да го няма, но ако решат да го има, по-добре да го поддържаме така, както може да го има и да гарантира безопасност и гаранция. Аз да треперя всеки ден, че ще литне самолетът и ще го задържат на някое летище, защото не сме платили сметката. Не желая да влизам в тази роля", допълни той.

Положението в транспорта явно е тежко навсякъде, защото пари няма и за осъществяване на оздравителната стратегия на БДЖ. Според стратегията, предложена от Московски и неодобрена от финансовото министерство, в следващите 7 години на железницата са необходими поне 210 милиона лева за закупуване на нови вагони и погасяване на дълговете.

„Ако няма шанс да се получи одобрение, аз повече от това не мога да направя. Палим свещи кредиторите да не си искат парите", каза министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови