Тази вечер ще има Синя луна - второ пълнолуние в рамките на месец

OFFNews 22 август 2021 в 10:27 7281 0

След метеоритния поток „Персеиди“ космическото шоу през август 2021 година продължава със сезонна „Синя луна“ тази вечер.

Синя луна (на английски Blue Moon) е названието на второто пълнолуние в рамките на един календарен месец. Повечето години имат 12 пълнолуния, появяващи се по веднъж на всеки месец, но в някои години се появяват по две пълнолуния в един месец. Тогава втората луна се нарича „синя“.

Явлението няма нищо общо с цвета на луната, отнася се единствено до периодичността на фазите ѝ и се наблюдава веднъж на две години и половина.

Последната такава Синя луна беше на 31 октомври м.г.

Има и друго определение за Blue Moon като третата от четири пълни луни за един сезон. Именно сезонната Синя луна е днес, а последната се случи на 18 май 2019 г.

През последните години хората използват името Blue Moon за тези два вида луни: втора от две пълни луни в календара за месец или трета от четири пълни луни в един сезон, разказва БНР.

Наименованието идва от английския език от идиоматичния израз „Once in a Blue Moon“, използван в разговорната реч, в поезията и музиката, за охарактеризиране на нещо, което може да се случи изключително рядко или никога, подобно на българския израз „Когато цъфнат налъмите“.

В най-буквалното си значение „Синя луна“ се появява, когато луната (не е задължително да е пълнолуние) изглежда синя, погледната с невъоръжено око. Това по принцип се среща много рядко. Ефектът може да се получи от дим или частици прах в атмосферата, каквито са се появявали след горски пожари в Швеция и Канада през 1950 г. и след изригването на Кракатау през 1883 г. Изригването на вулкана изхвърля огромно количество прах и създава илюзията, че луната е синя, за почти две години. Частиците в атмосферата трябва да са около един микрометър в диаметър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков