Предстоят двете най-горещи години в историята

OFFNews Последна промяна на 14 септември 2015 в 11:05 8837 5

Следващите две години вероятно ще бъдат най-горещите в историята на света, предупреди метеорологичната служба на Великобритания, цитирана от Би Би Си.

Тя предупреждава, големи промени в климатичната система са напът да се случат

Изследванията показват, че се очаква Ел Ниньо да повиши температурите в целия свят.

Но, в същото време, учените отбелязват, че летата в Европа могат да станат по-хладни за известно време, докато останалата част от планетата се затопля.

Учените потвърждават, че през 2015 г. средната температура на повърхността на Земята се приближава и почти достига рекордни нива. Тя е с 0.68 градуса над средната за периода 1961-1990 г.

Две тенденции, които влияят на климатичния модел, са в Тихия океан. Едната от тях е климатичното явление Ел Ниньо, повтарящо се средно през около пет години, което предизвиква проливни дъждове там, където обикновено има суша и суша там, където нормално има валежи. Очаква се Ел Ниньо да предизвика повишаване на температурите.

Възможно е също да се увеличи риска от засушаване в Южна Африка, Източна Азия и Филипините, както и да има наводнения в Южна Америка.

Добро последствие може да е краят на 4-годишната суша в Калифорния.

Втората промяна ще е при десетгодишните трептения в Северния Тихи океан. През последното десетилетие те бяха в хладна фаза и това забави повишаването на средната температура. Сега влиза в топлата си фаза, което ще доведе до затопляне.

Но има и друг фактор. Тези две събития, които ще доведат до затопляне, ще бъдат частично компенсирани от температурния модел на Атлантическия океан, който влиза в студена фаза. Тя може да доведе и до възстановяването на ледовете на Антарктика.

Това, което учените могат да кажат в момента е, че промените в Атлантическия океан вероятно ще доведат до по-хладни и по-сухи лета в Европа за десетилетие, но те не са сигурни чие влияние ще надделее - на Тихия или на Атлантическия океан.

Според учените няма да има реално спиране на затоплянето на Земята, защото океаните продължават да се затоплят, а ледът продължава да се топи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови