Отчетоха нова най-ниска температура на Земята

OFFNews 28 юни 2018 в 09:54 9133 0

Отчетоха нова най-ниска температура на Земята

Нов температурен рекорд е отчетен в един от районите на Антарктика - минус 98 градуса по Целзий, съобщава Наука OFFNews.

Резултатите от наблюденията бяха отчетени от климатолози от Университета в Колорадо в Боулдър и публикувани в статия в списание Geophysical Research Letters.

Високата надморска височина на Източно антарктическото плато и близостта му до Южния полюс създават условия да се задържат екстремно ниски температури. Тези условия правят това място най-студеното на Земята.

Тъй като студеният въздух е по-плътен от по-топлия въздух, той се изтласква надолу, в пукнатини и кухини. Най-благоприятните условия за температурни минимуми са при ясно небе и сух въздух. Последните значително понижават температурата, защото водните пари задържат топлината във въздуха, пишат авторите.

Най-ниската температура на въздуха, която някога е измервана от метеостанция, минус 89,2 градуса по Целзий, е регистрирана на същото място в станцията Восток на 23 юли 1983 г. Но метеорологичните станции може да не са на най-студеното място.

През 2013 г. на базата на сателитни данни изследователите съобщиха, че най-ниската температура на Земята е минус 93 градуса по Целзий. Но актуализираният анализ на д-р Скамбос и колегите му показа по-ниски стойности.

В новото проучване екипът анализира сателитните данни, събрани през зимата на Южното полукълбо между 2004 и 2016 г.

Повече четете на Наука OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови