НАСА: На спътник на Сатурн има условия за живот

OFFNews Последна промяна на 13 април 2017 в 22:51 6989 3

Както на Енцелад, така и на спътника на Юпитер Европа има улики за съществуването на гейзери, съобщи НАСА на пресконференция.

Учените от мисията "Касини" съобщават, че на спътника на Сатурн Енцелад съществува форма на химическа енергия, която би могла да поддържа живот, а от Хъбъл докладват за допълнителни доказателства за гейзери, изригващи на спътника на Юпитер Европа.

Това обявиха от НАСА на специална пресконференция в четвъртък вечерта.

"Това е най-близкото, до което сме се доближавали, за да идентифицираме място с необходимите съставки за обитаема среда", заяви Томас Цурбухен от централата на НАСА във Вашингтон.

"Тези резултати показват взаимосвързания характер на научните мисии на НАСА, които са все по-близо до отговора дали наистина сме сами или не сме", добави Цурбухен.

Изследователите от мисията "Касини" заявиха, че водородният газ, който може потенциално да осигури източник на химическа енергия за живот, се излива в подземния океан на Енцелад от хидротермална дейност на морското дъно.

"Потвърждението, че съществува химическата енергия, необходима за живота, вътре в океана на тази малка луна на Сатурн, е важен крайъгълен камък в търсенето на обитаеми светове отвъд Земята", заяви Линда Спилкер, учен от проекта "Касини" към Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА.

Още по темата - в Наука OFFNews

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25481

1

Izalina

13.04 2017 в 23:35

Звучи обнадеждаващо.
Още малко родни и планетарни абсурди и стягам куфара да чакам първа полета за един по-добър свят с атмосфера и зелени човечета.
Няма как да са по идиоти от земляните.