Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Как да се отървем от пластмасата? Решението може да се крие в стомасите на кравите

Наука OFFNews 05 юли 2021 в 15:21 1590 0

Отговорът на въпроса как да се отървем от огромните количества пластмаса може да се крие в стомасите на кравите.

Оказа се, че микроби в стомасите им могат да разградят някои видове пластмаса, включително полиетилен терефталат (PET). Той се използва в бутилките за безалкохолни напитки, опаковки за храни и синтетични тъкани.

Учените откриват тези микроби в течност, извлечена от търбуха - най-голямото отделение на стомаха на преживните животни. Това са копитните животни като говеда и овце, които разчитат на микроорганизми, подпомагащи разграждането на грубата растителност, с която се хранят. Търбухът действа като инкубатор за тези микроби, които смилат или ферментират храните, консумирани от говедата или други преживни животни.

Изследователите от Университета в Минесота предполагат, че някои микроби от търбуха на кравите, трябва да могат да усвояват полиестери - вещества, чиито съставни молекули са свързани от така наречените естерни групи.

При растителноядния си хранителен режим говедата консумират естествен полиестер, произвеждан от растенията, наречен кутин. Като синтетичен полиестер, PET има подобна химическа структура на това естествено вещество. Кутинът съставлява по-голямата част от кутикулата - външния восъчен слой на растителните клетъчни стени и може да бъде открит в изобилие в корите на доматите и ябълките, разказва съавтора на изследванто Дорис Рибич (Doris Ribitsch) учен от Университета по науки за природните ресурси и живота във Виена.

„Когато плесенните или бактериите искат да проникнат в такива плодове, те произвеждат ензими, които са в състояние да разцепят този кутин“, да разрушат химичните връзки във веществото, каза Рибич. Клас ензими, наречени кутинази, могат да хидролизират кутина, което означава да осъществят химическа реакция, при която да разградят веществото на съставните му части.

Рибич и колегите й са изолирали такива ензими от микроби и преди и са открили, че кравите може да са източник на подобни микроорганизми, които разграждат полиестери.

Още по темата вижте ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews