Доклад на ООН: Глобалното затопляне ще причини масова миграция и конфликти

Марина Юнакова 18 март 2014 в 16:02 4410 0

Поддържане на биоразнообразието е начин на фермерите да се справеят с ефектите на глобалното затопляне. Снимка: www.un.org

Измененията в климата ще причинят масови разселвания до края на века, които ще повишат риска от насилствени конфликти и срив в глобалната икономика.

Предупреждението е записано в в доклад на Междуправителствена експертна група по изменение на климата към ООН, публикувана в британския „Индипендънт“.

Докладът се базира на хиляди рецензирани изследвания на научни специалисти и прави мрачни прогнози за бъдещето на планетата. Според текста глобалното затопляне ще доведе до критичен спад на годишния земеделски добив с 2% на десетилетие, предизвикващ сериозен недостиг на храни. До 2050 г. броят на гладуващите деца под петгодишна възраст ще се увeличи с 20-25 милиона в световен мащаб или с 17% - 22%.

Пред най-голяма заплаха са поставени живеещите по крайбрежните континентални територии на Азия, както и населението на голяма част от островните държави. Покачването на морското равнище ще доведе до наводнения, ерозия и заливане на голяма част от крайбрежията.

Затоплянето на климата също така ще рефлектира върху човешкото здраве, повишавайки броя на топлинните удар и болести, предизвикани от глад и липса на питейна вода, се посочва в доклада. Природата ще бъде най-засегната след като стотици растителни и животински видове ще бъдат поставени пред заплахата от изчезване.

В доклада се казва още, че питейните водни ресурси са опасно уязвими от т. нар. парников ефект. Текстът установява, че изменението на климата ще "намали значително възобновяемите повърхностни и подземните водни ресурси в повечето сухи субтропични региони", което ще изостри конкуренцията за питейна вода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови