Nihil novum

Николай Фенерски Последна промяна на 16 януари 2016 в 09:55 9331 6

Е, па кво като съм от село, да кажа и я нещо на латински. Бяла Слатина е на 50 км от Враца, нашият областен град, където ходехме като малки на гости на металягите там. Мнозина от тях вече не са между живите, не оцеляха поради една или друга причина. Метълите са чувствителни натури, а агресията е само маска. Щото трябва да се оцелява. А тук оцеляването винаги е било сложно, много сложно. Откакто се помня е имало хора с прякори в нашите градчета и селца. И отпреди това, слушал съм легендите. От някои прякори ни хващаше страх, само като ги чуем. Винаги е имало смелчаци, половин и цели бандити като от уестърните, рецидивисти с по няколко присъди, за които законите не важеха. В малките градчета истории да искаш. Много и от тези с прякорите също не оцеляха, повечето ги отнесоха куршумите и само годишните издания на некролозите им свидетелстват, че не са доживели и трийсет. Лично познавах някои от тях. Корави типове с хладнокръвна садистична психика. Най-коравите бяха строшени, а останалите отстъпиха на младото поколение кретени.

В самото начало на Демокрацията, както се казва това нещо, двама крадци бяха хванати от патрулката на улицата с туби, пълни с бензин, посред нощ. Ченгетата натоварили момчетата на задната седалка и не им сложили белезниците, не се страхували. Единият от престъпниците имал пищак, извадил го, гръмнал няколко пъти вътре в колата, единият полицай умря на място, другият оцеля след тежко нараняване. И тогава, като днес, много години след това, целият град се събра пред полицейското управление, хората скандираха с призиви полицията да пусне убийците, за да ги линчуват. Тогава за първи път видях истински протест, истинско обединение, никога повече не видях такова, да ме прощават протестърите, не мога да ги различавам днес истинските от фалшивите.

Само нещастието ни обединява. И не какво да е нещастие, а най-тежкото. Само когато искаме ние да убиваме, да линчуваме, само тогава се обединяваме. Капитан Линч за президент и премиер!!! Иначе сме сам юнак на коня и всеки за себе си. Толкова е жалко това обединяване, толкова тъжно.

Тарикати от нашия набор станаха тия, дето още преди казармата спортуваха джудо, и се бяха свързали с ВИС и СИК. Още тогава почнаха да карат големи комплексарски джипове и да гледат тъпо. До днес са си така. После дойде рекетът с автомобилите, всяка по-лъскава кола да речем за около десетина хиляди лева се открадваше и с подкрепата на корумпирани служители на различни институции ситуацията се замазваше, кражбата не се разследваше, а собственикът на колата получаваше съобщение, че връщането й ще му струва към хиляда и петстотин, горе-долу, варианти различни. И така се издържаха разни момчета с прякори. Не знам тази врътка дали върви още, съмнявам се, много станаха колите, поевтиняха, не е същото.

Днес далаверка в нашия край има най-вече в държавните учреждения, които се комбинират с частни фирми, за да усвоят средствата. На един човек примерно му взимат шофьорската книжка за 0,5 промила алкохол. За да си я получи, той трябва да мине психотест, като му изтече наказанието. Психотест във Враца се минава на едно място, не е като в другите областни градове. В схемичката участват също така служители на КАТ и инструктори. Ако си искаш обратно свидетелството за управление на МПС, трябва да шариш едни кинти на един човек, таксата е 300 лв. Непротоколирани и нерегламентирани никъде пари, не става дума за държавна такса. Ако не го направиш, нямаш книжка. Схемичката е измислена и действа.

Най-хитрите успяха да съчетаят своята порочна природа с политическа власт и се получи чудна комбинация, която радва жителите на общината ни. Внезапно столовете в дискотеката се разлюляват от локално земетресение, твърде локално, седящите на тях падат, някои падат по-лошо и се нараняват по лицето и тялото, не внимават тези хора. Ако случайно са внесли някакви жалби и искове в полицията по повод нанасянето на телесни повреди, те своевременно ги изтеглят и разказват за локалното земетресение. Всички в бара потвърждават думите им. Успяват бруталните. Винаги е било така, така беше и преди трийсет години, така е и днес, така ще бъде и след трийсет години, ако изобщо тогава са останали други освен бандити и орки. Сега тече смяната на поколенията, навлизат синчетата на старите босове, капото на всички селски капи и каскети предава властта, а младежта още не се е налудувала, но ще се кротне, все пак става дума за милиони, ще има и за прокурора, ще има и за съдията.

Още по времето на Алеко е било така, той тогава пише за изборите в Бяла Слатина, не сме мръднали, да знаете. И те така те. Нещата са си едни и същи, да се възмущавате и чудите колко било пропаднало, как сме стигнали дъното, значи не познавате реалността в Северозападна България и витаете в облаците. И пак събуждането от нас трябва да тръгне. Щото нали и в прогнозите винаги така казват - студен фронт нахлува от Северозапад. Веднъж не казаха от югоизток. И така, безсрамието и срамът също нахлуват откъм нашите ширини... После като съобщя, че България е нелечимо болен пациент, ми се сърдите, викате ми махай се, ама къде да ида, тук ще си седя, да видя докъде можем да стигнем. Ще си купя и пушка, видяло се е.

Не твърдя нищо за конкретния случай, ритнал кошера. По него се каза доста. Исках само да съобщя на най-заспалите от вас, че тая жестокост е ежедневие и живеем с нея много много години. Претръпнахме.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.01 2016 в 13:10

"Nihil novi" се пише! Не гъзарей, като не знаеш genetivus partitivus.

18.01 2016 в 03:29

"в гърди ни любов, ни капка вяра,
нито надежда от сън мъртвешки
да можеш свестен човек събуди!
Свестните у нас считат за луди"

От ония на снимката

17.01 2016 в 13:26

Браво,Фенерски! Но нека не претръпваме към "Фенерът на Диоген"!

16.01 2016 в 20:09

Ето,когато не присъстват библейски текстове,притчи и т.н., текста ти е убийствен! Браво. :)

16.01 2016 в 11:56

Фенерски, добър си мнооого, брат, ама непременно си купи пушка, па и пищов, щото...

16.01 2016 в 11:18

Много хубаво и тъжно четиво си сътворил,бай Фенерски,много хубаво.
Само че,не си го доразвил.Защото,онези момчета от вашия край,както и он мн.др.из Родината мила,не се ограничиха до Бяла,Черна,Мала или Голяма Слатина.Не се спряха до Общената.Те просто превзеха България.С бруталност,манталитет.Посяха престъпност и агресия.Нови"цености".Нов"морал и модус виванди"/и аз да вмъкна като теб,нещо латинско и високопарно./.И като се втурна тоз народ да им се възхищава и подражава!Бухалките,побоищата,убийствата,заплахите...станаха живота,културата,бизнеса.А Царя тогава беше далеко,Бог,както винаги-високо.Милицията се пребоядиса в полиция.Червените,ченгетата и другарите,се направиха на новите политици.И целият този"нов републикански ред",много им се услади.Както на общинско,така и на държавно ниво.Обикновените хора заживяха в страх и на празници,тъпоумно се молеха за"живот и здраве".Че винаги има и по-лошо,от това,че са те пребили-само,или че са ти разбили апартамента-само,че са ти гепили колата-само и т.н.,и т.н.Чуден "модел"се установи.Хем си тъп,прост,нагъл,агресивен-хем си вървежен,неясно и безнаказано забогатял.Харесван.Пример за подражание.Мечта.И като се наложи тоз модел по вертикалата.....се получи сегашното.
Няма ден без черната новина.Катастрофи от агресия и комплексарщина.Бизнес отношения чрез саморазправа и убийства.Битова престъпност.Кой от нас,честно,не псува,агресира,не брутализира дребни,житейски случки?Всеки"бие,убива,кълне,затрива"....защото,на улицата,някой му отнел предимството или му паркирал на"неговото"място.....Кой не спира напреко на тротоара,без да му пука,че жената с количката,й се налага да го "прелети",за да мине?
Пълен разпад и деградация настъпи.Без възпитание,без вяра,без идеали,без толерантност и уважение към личността и правата на другите.Да беше само врачанската трагедия....
Всеки ден е така.Нито от вчера,нито за утре.
"Пробуждане",казваш,Фенерски....Хубаво си го пожелаваш,ама защо ли дълбоко се съмнявам,брат?
Моделът днес не е случаен.Много мъка,много лъжа,много изпитания и бедност,разочарования и лъжа,изпита този народец.Много манипулация и обещания за"светлото"бъдеще.
Така,както е днес,е лесно.Остави го плебса да се псува по форумите/затова са и троловете/.Остави ги да се мразят,избиват,пребиват и страхуват по улиците.
Такъв народ се управлява по-лесно.Няма Съд,няма наказание.Защо ли????