Не е нормално

Последна промяна на 12 август 2013 в 15:28 35938 95

Самуил Петканов
Самуил Петканов

 

Самуил Петканов, главен редактор на Не!Новините*

Не е нормално за 2 месеца да си премиер и да не излезеш на открит дебат с критиците си, които през това време протестират и искат оставката ти.

Не е нормално да обясняваш, че протестиращите срещу правителството, съставено от коалиция, в която лъжеш, че не участваш, са платени, когато обществената телевизия ясно показа практиката ти да купуваш 90-килограмови пичове, за да ти „пазят“ централата.

Не е нормално да идваш като алтернатива на шуробаджанащината, полицейщината и демагогията, като приемаш същите за свое ежедневно кредо в името на властта.

Не е нормално на медийна империя, създадена с неясни пари и обхващаща цялата държава, да противопоставяш като теза няколко човека с профили във Фейсбук, които дори не могат да си позволят коли с тъмни прозорци и охрана.

Не е нормална апатията, когато родината ти е най-бедната страна в континента, когато членка на Европейския съюз има солиден дял от населението, който живее в потресаваща мизерия и го е страх да поиска повече, за да не загуби и малкото, което има.

Не е нормално едно цяло поколение (моето) да израсте във време, в което е публична тайна, че се купуват гласове, че има мъртви души на по 130 години в списъците, че се правят десетки схеми и машинации в изборите, и някой да има мерзостта да твърди, че имаме институция, избрана по демократичен начин.

Да, тези протести ще ми се отплатят. Участвам в тях с користна цел. Користната цел да угодя на съвестта си. Да не повторя грешката на родителите си, за които демокрацията е в неделята, в която отиват и прилежно пускат бюлетина. Искам да гласувам всеки ден, искамбъдещето на родината ми да се поражда в идеите, предлагани открито, подлагани на дебати и защитавани с логика. А не да бъде решавано на базата на това, че някой веднъж на 4 години се оказва победител във фиктивните избори и после имал право да прави каквото си иска.

Цъ. Дотук.

Да, това трябваше да стане по-рано. Но дотук. Повече – не.

* Текстът е статус на автора във Facebook, публикуван с негово разрешение от Антиправителствената информационна служба NOрешарски.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.08 2013 в 01:21

++++++++++

24.08 2013 в 02:18

Махни си олигофренската снимка, може и да стане нещо от теб, елементарно пишеш, но е искрено. А иначе съм напълно съгласен с идеите ти, наивен си , но си добро момче.Успех.

23.08 2013 в 15:39

Йода, това е!

23.08 2013 в 15:36

Марто, не си заслужава за 40 ст. да си продаваш съвестта!

21.08 2013 в 22:21

Искам да ти кажа-съжалявам те ,защото изобщо не си в час,моля те,спри си телевизора поне за 10 минути.Защо почнаха протести още преди скандалното назначение на Пеевски?Калин Тихолов-слаган за министър от Орешарски и то като част от "експертния му екип",замесен със сделки по морето.С откритията,че половината министри са и любовници,съпрузи,баджанаци и т.н...Мога да ти изброявам грешните стъпки на това правителство хронологически до сутринта,но има ли смисъл,когато гледаш само телевизия и попиваш всичко,което ти казват?!Както повечето люде....

21.08 2013 в 00:17

1. Не е нормално премиерт да не знае имената на министрите си.
2. Ако сте късопаметен да припомня - всяко управление на БКП(БСП) винаги води до национална катастрофа.
3. Червените боклуци ще си останат такива и след 480 години.
4. Петното е редовен участник в седенките при Орешарски, автобусите с контрапротестиращи наистина бяха пълни с наемници, олигофрени, маргинали и криминални типове.
Мога да продължа до сутринта, но единствено ми се ще да отбележа, че ако ние хрантутехме Германия и Франция също щяхме да се интересуваме къде отиват нашите пари........

15.08 2013 в 15:57

Едно мнение, различно от общия вопъл на соросоидните протестъри и ... настана вувузелия. Настървеността в свирк7ането, проявено като постове под мнението на различният от масата показва нихилистичността на тълпата, опиянена от факта и чувстваща се силна, само и защкото е ТЪЛПА. В обикновени разговори, хората, чувстващи ТЪЛПАТА за свой социален статус , нямат никакви що-годе нормални аргументи, а на противните или бягат от отговор или въобще не допускат въпросите да влязат в изгладеното от "експертите на прехода" мозъче. Но когато са ТЪЛПА те свиркат, плуят, отрицават, но... не предлагат нищо съществено. Просто, защото това е стратегията на соросоидните протестъри : да отрицават, без да предлагат нещо различно.
Какъв аргумент или обосновка се излагат, освен заучени фрази на мозъчен тръст, облъчил соросоидите? Общи думи, без конкретика. Шуробаджаначество? Кой и на кого е уренайка, а кой с кого е баджанак? Със същата и по-голяма увереност мога да кажа, че протестърите са си станали баджанаци. Примери? Леко да не увреждаме "доброто" име на направилите ги такива. Апатия, медийна империя? Е, нали сте за свободната инициатива? Проявете я! Или гуруто Ви Саша е станала такава заради членоразделителни послания? Или Прокопиев? Задкулисие? Е точно това задкулисие се проявява най-вече от Плевнелиев. Едва ли автора на статията знае какво е офшорка и как се крият данъци (до 2007) в Кипър. Но, понеже съм ларж, ще го светна : Когато Приходите на Роско са повече отколкото очаква, за да не плаща данъци в БГ изнася част от приходите в Кипър,чрез фиктивен договор за консултански услуги, за да намали данъчната тежест. И на спорещите, ще им кажа да влязат в Гуглето и да видят размера на данъците в БГ през 99-та година и същата в Кипър. Разликата е от над 20 %. И ми говорят за задкулисие. Че те гурутата Ви са задкулисните играчи. Само че, неуважаеми соросоидчета! БГ , въпреки, че са официално с нисък доход са природно интелигентни, за да разберат, кога някакви соросиди го пързалят. И затова няма да успеете, колкото и да се напъвате.
Пожелавам Ви, с голяма доза сарказъм неуспех.

14.08 2013 в 10:53

Не е нормална изобщо "процедурата" министър-председател на страната да бъде някой друг, освен лидерът на първата или втората политическа сила в парламента.
Не навсякъде е задължително да е председателят на партията, но поне е предварително обявен лидер, водач на листа, който е водещия кандидат на съответната партия, обявен поне шест месеца преди изборите. Дали е правителство на мнозинството, на малцинството, коалиция - няма значение.
Или съответно, това е същия подобен лидер на втората по сила партия в коалицията, ако така се разберат при преговорите. Пресен пример Исландия- лидерът на втората по сила в момента партия е премиер, а първата има повече министри.
В повечето нормални страни с парламентарно управление е напълно ненормално положение (даже има съответно задължение в закона или традицията) премиерът, като ръководител на правителството, да не бъде избран преди това за депутат.
А в България от 1990 г. насам имаше маса премиери, които изобщо не бяха ходили на избори, като кандидати за депутати, преди да заемат поста премиер, камо ли да оглавяват листата на някоя партия, каквато е нормалната практика в целия цивилизован (а и недотам) свят.
И това показва единствено пренебрежението на политиците и избирателите им към основните демократични принципи и практики.