Почитаме паметта на Христо Ботев

OFFNews Последна промяна на 02 юни 2018 в 06:00 3187 0

Днес отдаваме почит към паметта на гениалния поет и революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата на България.

Навършват се 142 години от гибелта на Христо Ботев на връх Околчица във Врачанския балкан, където е последната битка на Ботевата чета.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители ще участват в тържественото отбелязване на 2 юни на връх Околчица. Церемонията ще започне в 10.45 часа. В традиционния поход до връх Околчица ще участва зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

От 11.30 ч. в Борисовата градина пред бюст-паметника на Христо Ботев ще се проведе официална церемония, организирана от Столична общината, Министерство на отбраната и Общонародна фондация „Христо Ботйов”.

В програмата ще участват: актьорът Христо Чешмеджиев, мъжки вокален ансамбъл „България” с художествен ръководител акад. Валентин Бобевски и Гвардейският представителен духов оркестър. Слова ще произнесат: доц. д-р Тодор Чобанов – заместник-кмет на Столична община и поетът Атанас Капралов – директор на Националния литературен музей.

Сирените ще прозвучат в цялата страна точно в 12 часа за 2 минути, пешеходците и автомобилите трябва да спрат движението си и да останат на място.

Заради тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред Президентството от 11:30 до 12:30 часа се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. "Леге" между бул. "Цар Освободител" и ул. "Съборна".

Военни почести и полагане на венци и цветя пред паметници на Христо Ботев ще има в цялата страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови