144 години от гибелта на Левски

OFFNews 18 февруари 2017 в 07:00 6011 2

Навършват се 144 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

Днес и утре в България ще отдаде почит пред саможертвата му.

Възпоменателна церемония предстои тази вечер в Карлово. Тя започва в 18 ч. на площад "Васил Левски" с военен ритуал. Ще присъстват служебният премиер Огнян Герджиков и вицепремиерът и военен министър ген. Стефан Янев. След това в читалището ще бъде представен спектакълът „Тайната вечеря на Дякона Левски“, постановка на Театъра на българската армия.

В Националния исторически музей ще се състои урок по родолюбие от 11 часа.

Почетни караули ще има пред паметници на Дякона в страната.

На 19 февруари в Карлово ще бъде отслужена Архиерейска света литургия и панихида в памет на Апостола. Два часа по-късно - от 11 ч., ще започне възпоменателен митинг-поклонение. Ще бъдат поднесени цветя пред паметника на Левски и на гроба на Гина Кунчева, ще има и шествие до родната къща на Левски.

Също на 19 февруари входът за експозицията на Националният военноисторически музей ще е на половин цена.

Посетителите ще могат и в този ден да видят косите на Левски, запазени от майка му, кръстчето, което е носил постоянно, тасчето за вода и личния му револвер, система „Гасер“, М 1870.

От 11.30 часа в кинозалата на музея ще се проведе дебат за Левски с участието на професионални дебатьори от Асоциация Дебати и две от знаковите лица на българския ефир – Ива Дойчинова и Симеон Колев. Входът за дебата е свободен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!