1 г. от кончината на проф. Божидар Димитров

OFFNews 01 юли 2019 в 05:55 3804 0

Днес се навършва 1 година от кончината на професор Божидар Димитров.

Историкът почина на 1 юли 2018 г. на 72-годишна възраст. Навършването на година от смъртта на дългогодишния директор на Националния исторически музей ще бъде отбелязана с възпоменание в НИМ, което ще започне от 11 ч.

НИМ ще представи и един от последните научни проекти на професора - книгата "Светите братя Кирил и Методий – съпокровители на Европа“.

Божидар Димитров е роден на 3 декември 1945 г. в Созопол. Започва работа в НИМ през 1994 г. Тогава оглавява музея, но през 1998 г. е отстранен от тогавашния министър на културата Емма Москова.

Преди изборите през 2009 г. проф. Димитров напуска БСП и подкрепя ГЕРБ. Избран е за депутат, а в първото правителство на ГЕРБ е назначен за министър без портфейл, който отговаря за Агенцията за българите в чужбина, Държавна агенция „Архиви“ и Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.

На 5 март 2018 г. обявява учредяването на Българско надпартийно движение "Кубрат" (БНСК), известно и като "професорското движение". Сред съучредителите са арх. Миломир Богданов, музикантът Костадин Георгиев - Калки, Христо Бойчев и ген. Стоимен Стоименов - съветник по сигурността на президента Росен Плевнелиев. В края на април Агенцията по вписванията отказва регистрация на движението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови