Viasat Explore хвърля поглед към живота на Австралийските ловци на бикове

Документалната драма е по най-мъжкия ТВ канал от групата на Viasat World с двоен епизод всеки вторник от 22:45

OFFNews 26 ноември 2020 в 09:03 3567 0

Снимка Viasat Explore

Всяка година по време на сухия сезон шепа смели мъже и жени изкарват прехраната си, като залавят диви бикове. Около 300 000 диви бикове и биволи се скитат из австралийската пустош.

Ако не бъдат заловени, те се превръщат в напаст и затова има специални програми за тяхното унищожаване. Залавянето им не само облагодетелства околната среда, но е и огромна индустрия, особено за австралийските аборигени.

Всичко започва от въздуха, докато ловците на бикове летят с хеликоптери над пустошта в търсене на диви бикове и биволи. След това сключват сделка със собственика на земята - в замяна на достъп до земята, ловците на бикове ще поделят печалбите от продажбата на биковете на пазара за добитък. Става дума за огромни печалби, тъй като стойността на биковете е над 150 млн. долара.

Това е една от най-опасните професии на Земята, с поемане на много рискове, шанс за голямо възнаграждение и постоянно сключване на сделки, а ето какво още научи Offnews.

Когато сушата превземе Австралия, над 300 000 диви бика се отправят към по-благоприятни за живот условия, като причиняват огромни щети на хабитата в хода на миграцията си. Все повече и повече хора, обаче, започват да се занимават с овладяване на този процес. Това са „Ловците на бикове“ или „Рейнджърите“, които преодоляват предизвикателства и огромни опасности, изкарвайки прехраната си с улавянето на мигриращите животни.

Какво точно е „Хващането на бикове“?

В никакъв случай не трябва да се бърка с улавяне на животните като някакъв вид спорт. Тези мъже и жени хващат мигриращите бикове, за да поддържат екоравновесието в Австралия, което осигурява бъдещето на фермите и хората, работещи и живеещи в тях. Едно такова животно може да изконсумира по 30 кг трева на ден, така че представете си унищожението, което стотици хиляди такива бикове могат да причинят по пътя си.

Какво се случва след улавянето на животните?

Важно е на добитъка да не му бъде навредено, тъй като в последствие той се продава. Чрез предотвратяване на свръхпопулация, от една страна, се защитава природата, а от друга се осигуряват финанси за самите ловци, както и за собствениците на земята, върху която са уловени животните.

Как можеш да станеш „рейнджър“?

Внимавайте, много малко са хората, които са способни да работят тази работа. Все пак става въпрос за това, че откриваш, преследваш и хващаш животни, които тежат по един тон и повече, като същевременно трябва да го опазят от нараняване. Изисква се голяма прецизност и координация, скоростта също е жизнено важна, иначе е много вероятно самият рейнджър да бъде контузен или по-лошо.

Тези мъже и жени излагат живота си на риск, за да защитят австралийската пустош, като понякога това им коства ужасяващи трудови травми. Друга опасност на занаята е, че работиш на отдалечени места и понякога може просто да няма кого да помолиш за помощ, тъй като животните често се ловят на стотици километри от най-близкото населено място, възможно е да няма нито телефон сигнал, нито Wi-Fi, вероятно е да си заобиколен само от пустош, докъдето ти стига погледът.

Местните хора и общности участват ли в този процес?

Месните общества участват в улавянето на бикове, като се смята, че около 40% от рейнджърите са аборигени. Много от компаниите се притежават от австралийци по произход. Освен това, улавянето на бикове е сред източниците на препитание за много местни ловци, които така имат жива връзка с дивите бикове и коне.

Новият документален сериал в 10 части проследява приключенската и опасна професия на австралийските ловци на бикове. „Австралийски ловци на бикове“ е по Viasat Explore с двоен епизод всеки вторник от 22:45 с повторение час по-рано в четвъртък и след 19:30 в събота.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови