Топрепортери на bTV разказват как се прави журналистическо разследване (видео)

OFFNews 11 декември 2018 в 15:25 4036 0

Как се правят журналистическите разследвания? Невидимата част от работата на телевизионните журналисти е във фокуса на онлайн поредицата „Новините отвътре“, която bTV пусна наскоро с идеята да помогне на хората по-лесно да намират истината в океана от фалшиви новини. Видеата с ноу-хау и информация „от кухнята“ на нюзрума на bTV се публикуват на btvnovinite.bg.

Най-трудният жанр в ТВ журналистиката са разследванията, а опит по темата споделят репортерите Росен Цветкова и Петър Нанев и операторите Добромир Иванов и Любен Кацаров. bTV подготвя и втора част, в която ще се включат и Мария Цънцарова и Стоян Георгиев.

Разследването е като пъзел, а събирането на всеки елемент, според Росен Цветков, изисква „много време, много телефонни разговори, проверка на документи, на регистри, срещи с много хора - това няма как да се случи за няколко дни“. Според репортера единственият начин да не станеш жертва на „подхлъзване“, е да работиш с много източници източници на информация и да се опиташ да се внедриш на мястото, където се случва престъплението. Това обяснява и защо едно разследване може да се работи в продължение на месеци, а понякога и години, преди да се излъчи по телевизията.

Росен Цветков

Много често журналистите намират истории в официални документи, до които по закон всеки може да получи достъп. Така например репортерът Петър Нанев започва разследването на дейността на бившия здравен министър - след сигнал от източник във ведомството на ниско ниво той си осигурява достъп до одитен доклад. „Бях го прочел над 10 пъти. След това го прочетоха колеги, на които се доверявам, които могат да дадат насока, след това го прочетоха юристи“. Така Нанев описва само началото на пътя от получаването на информацията до заснемането на историята.

Петър Нанев

Не всеки сигнал обаче се превръща в ТВ репортаж. „Съмнявам се във всичко… Получаваме стотици, ако не и хиляди сигнали, дошли в папки. Папката обаче нищо не означава“, казва Нанев. Така например няколко месеца преди местните избори през 2015-а при него идват представители на партия с „хубава папка срещу един кмет“. Той ги пита защо не извадят сигнала в Парламента, за да го отразят всички медии и след като не получава отговор, не прави и репортаж.

Ключова роля в телевизионните разследвания имат операторите, защото въпреки че репортерът е водещата фигура на терен, операторът най-много се набива на очи, особено за онези, които не искат да бъдат снимани.
„Покривали сме камера с вестник. Пак се вижда, че има скрита камера, но не е пред очите на човека и не му прави толкова голямо впечатление, споделя ноухау опитният оператор Добромир Иванов.

Още за опасностите на терен и какво е характерно за телевизионните разследвания вижте в цялото видео.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови