Смазващ американски натиск върху България заради спора със Северна Македония?

Божидар Ангелов - Factcheck.bg 05 юли 2021 в 17:26 23294 2

Снимка otupor.com

Вярно ли е, че президентът на САЩ Джо Байдън застава зад Северна Македония и оказва натиск върху България относно позицията ни за започването на преговори за присъединяването на страната в ЕС? Тези въпроси, провокирани от публикации в български медии, бяха зададени от читател на FactCheck.bg.

Първоизточник на новината е интервю на американския експерт по Балkаните Даниел Сървър пред Македонската информационна агенция (МИА). Заглавията на публикациите в много български медии обаче са подвеждащи, защото представят мнението на експерта като официална позиция на САЩ.

В България за интервюто най-напред съобщава агенция “Фокус”, където и заглавието, и текстът коректно отразяват гледната точка на събеседника. Агенцията се позовава на публикация на МИА от 10 юни, в която Сървър твърди, че “САЩ ще упражнят засилен натиск върху София за отключването на европейската интеграция на Северна Македония”. Според МИА експертът определя исканията на България към РСМ по отношение на езика и историята като “абсурдни”. Поведението на България е предизвикало разочарование в много европейски столици, както и във Вашингтон, смята Сървър и допълва: “Администрацията ще окаже голям натиск върху България. Въпреки това не съм убеден, че някой в София я слуша.”

Повод да се говори за американски “натиск” върху България във връзка спора със Северна Македония стана и проведеният телефонен разговор между президента Румен Радев и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен от 11 юни 2021 г.

Според официалното съобщение на Президентството Радев е провел разговор с Блинкен по инициатива на държавния секретар на САЩ. Обсъждана е била и темата за членството на Скопие в ЕС, а Антъни Блинкен е изразил “очакване за ускоряване на процеса на европейска интеграция” на Северна Македония.

Официалната позиция на САЩ

гласи, че Вашингтон подкрепя започването на преговорите за членство в ЕС на Северна Македония. На 11 юни това беше потвърдено и от говорителя на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс, който написа в Twitter: “Подкрепяме незабавното започване на преговори за присъединяване към ЕС със Северна Македония и Албания. Ангажираме се на най-високите управленски нива, за да демонстрираме нашата ангажираност към европейския път на кандидатите.”

От тези официални съобщения обаче не може да се заключи еднозначно нито че върху България е оказван натиск, нито в какво се изразява той.

Президентът обаче говори за натиск

Румен Радев коментира, че върху България е оказван натиск по въпроса за Северна Македония, но не споменава САЩ, а ЕС. “За последните месец и половина България беше подложена на неимоверен натиск от европейските партньори именно на днешния съвет да се даде ход на преговорите за членство на Република Северна Македония”, каза Радев преди заседанието на Европейския съвет на 24 юни.

“Няма и да позволим да ни бъдат извивани ръцете с лобиране, с медиен и политически натиск”, заяви още президентът. (Видео от изказването на Радев – тук. Прессъобщение от “Дондуков” 2 – тук.)

Кой е Даниел Сървър?

Директор на програмите за управление на конфликти и американска външна политика в университета “Джонс Хопкинс”. По време на войната в Босна и Херцеговина работи като специален пратеник на САЩ и посредничи между босненските мюсюлмани и хървати в рамките на Дейтънските мирни преговори. През 2018 г. публикува книгата “От война до мир на Балканите, Близкия изток и Украйна”. През последните месеци активно коментира различни въпроси, свързани със Западните Балкани: присъдата на двамата началници на сръбските служби по времето на режима на Слободан Милошевич; обвинението на бившия президент на Косово Хашим Тачи; бъдещето на Босна и Херцеговина 25 години след мирното споразумение от Дейтън; препоръка в личния му блог към Джо Байдън относно политиката на САЩ спрямо Балканите и други.

Няма официална информация, която да потвърждава, че Сървър работи за администрацията на Байдън. Той обаче е бил търсен като съветник именно по въпросите за Балканите. През декември 2020 година Сървър е бил поканен като експерт на изслушване на Комисията по външни работи към Конгреса в Камарата на представителите на САЩ. Освен Сървър, на изслушването са били поканени още бившият държавен секретар Мадлин Олбрайт и анализаторът Януш Бугайски. Целта на срещата е била експертите да дадат препоръки на новата администрация относно бъдещите действия на САЩ спрямо Балканите.

Съвсем скорошна публикация в личния блог на Сървър, от 1 юли 2021 г., е озаглавена “Северна Македония е успешна история, нека продължи!”. В нея се съдържат бележки по изказването на Сървър пред международен форум, проведен на 1 юли и посветен на Преспанското споразумение. Според Сървър РСМ “се е опитала да разреши историческите си и езикови проблеми с България”. Относно позиция на София, той коментира: “Облаците на хоризонта сега идват главно извън Македония – твърденията на България за собствена етническа идентичност и подновяването на териториалните амбиции на Сърбия в Косово, Босна и Херцеговина и Черна гора, които заплашват да дестабилизират региона”. На края на публикацията той си пожелава да види деня, в който Македония ще се присъедини към ЕС.

ПРОВЕРЕНО:

Заглавията, че президентът на САЩ Джо Байдън застава зад Македония и ще окаже “смазващ натиск” върху България са подвеждащи. Като официална позиция на Белия дом е представено мнение на експерт, който макар да е влиятелен, няма официални функции в американската администрация и не говори от нейно име. Според българския президент натискът върху България за даване на ход на преговорите на РСМ идва от страна на Европейския съюз.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg, проект на Асоциацията на европейските журналисти – България срещу дезинформацията.

Божидар Ангелов - Factcheck.bg

Божидар Ангелов е докторант по медийна политика и право на ЕС в катедра „Европеистика“ на СУ „Св. Климент Охридски“. Пътят му в журналистиката започва като стажант в телевизия BiT и регионалния център на БНТ в Благоевград. Редактор е в информационните сайтове News.bg и Money.bg, а по-късно става и водещ на новинарски блок на предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR. Темата за борбата с дезинформацията и интересът му към проверката на фактите тръгват от президентските избори в САЩ през 2016 г. Година по-късно защитава магистърска теза на тема „Ролята на медиите за ограничаването на фалшивите новини (fact-checking)“ в магистърска програма „Е-Европа“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2005

2

Emil Lambev

05.07 2021 в 23:56

Наще полици защо изпълняват американските прищевки. Толкова ли е трудно да кажат Не. Като продадат всички доларови активи и да закрият сметките в американски банки,няма да се плашат от санкции.

1806

1

Nick Ivanov

05.07 2021 в 18:37

Как го беше казал народният гений? Да си еб@т майката американците, както и техните врагове? Тук ще застанем като един против всеки задокеански или брюкселски мушмул, зад червената линия ще преминат само трупове!
 
X

Да помогнем на украинските деца!