'Не е сън': БТА показва света след COVID-19 във виртуална изложба

OFFNews 15 април 2020 в 20:41 3110 0

Снимка БТА

Пандемията преобърна напълно всекидневието на милиони хора и ги покани на плашещ „бал с маски“, за който никой не знае кога ще свърши. Този променен до неузнаваемост свят е тема на виртуална фотоизложба, която БТА организира с най-впечатляващите кадри на нейните фоторепортери и на колегите им от информационните агенции от всички точки на земното кълбо. Името на изложбата е „Не е сън“

В изпълнение на обществената си мисия БТА осигурява до края на извънредното положение свободен достъп до целия си огромен и всекидневно нарастващ информационен масив, свързан с пандемията КОВИД-19.

Защото вярваме, че за да се предпазиш, трябва да знаеш от какво и как.

Битката с КОВИД-19, освен физическа, е и информационна. Журналистите, подобно на лекарите, са на първа линия в борбата за овладяване на пандемията. Благодарение на тях до българския гражданин днес достига всичко по-важно за пораженията от бедствието и за мерките срещу него, предприети от държавата.

В тази кризисна ситуация, когато правото на живот пряко зависи от правото на информация, БТА в 24-часов работен режим за изминалия един месец на извънредното положение е произвела и разпространила общо над 13 хиляди информации, свързани с коронавируса (по около 300 информации дневно от международния обмен и над 180 – от вътрешния). Само от кореспондентите ни в страната информациите са общо над 2700. Снимковият материал включва по около 100 снимки дневно от България и над 1000 кадри - от целия свят.

Студио БТА произвежда всеки ден видеоматериали, представящи фактологичната картина, институционалните позиции, експертните коментари и научните достижения в битката с КОВИД-19.

Превръщането на инфекцията с коронавируса в световен феномен открои уникалната роля на информационните агенции, с техния 24-часов международния обмен на новини, който осъществяват помежду си. Той им позволява да представят чуждия опит в борбата с КОВИД-19 и като аргумент в решаването на национални проблеми.

Само за периода от 15 март до 10 април 2020 чрез БТА са разпространени на български език над 200 аналитични материали – най-много от Франс Прес (53), следвани от Ройтерс (33) и Асошейтед Прес (24). Мерило за полезността им е това, че всичките те са ползвани и тиражирани от медиите в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови