Голямата победа на руската пропаганда е, че Путиновата гледна точка стана равностойна на украинската

Гледната точка в защита на Путин в Украйна не може да бъде част от плуразлизма, заяви доц. Георги Лозанов

Ружа Райчева 08 ноември 2023 в 12:42 5906 2

Доц. Георги Лозанов

Снимка БТА/Минко Чернев

Доц. Георги Лозанов

Гледната точка в защита на Путин в Украйна не може да бъде част от плуралистичния репертоар, заяви медийният експерт и бивш председател на Съвета за електронни медии доц. Георги Лозанов по време на обучение за журналисти, организирано от БТА и Европейския парламент.

Лозанов заяви, че журналистите участват в преразпределението на властта от името на гражданите и че затова основната функция на журналиста е да бъде критичен към властта. Европейският стандарт е журналистът да поставя представителите на властта в комуникативен дискомфорт, подчерта той. 

Единствено обществените медии имат задължение по закон да поддържат плурализъм на политическа и икономическа тематика. Частните медии не са длъжни да са плуралистични, подчерта доцентът.

Лозанов: Пропагандата и тайните служби са едно и също

Лозанов постави въпроса дали Съветът за електронни медии (СЕМ) следи руската пропаганда у нас. Според него медийният регулатор трябва да следи кои гледни точки трябва задължително да бъдат представени.

Георги Лозанов е на мнение, че във връзка с руската инвазия в Украйна една от големите победи на руската пропаганда е, че е успяла да наложи гледната точка на правителството на руския президент Владимир Путин като равностойна на гледната точка на защитниците на Украйна.

Той заяви, че преди да има изискване за плурализъм в обществените медии, трябва да се види дали журналистическите принципи, заложени в Закона за радиото и телевизия, са спазени.

Чл. 10 ал. 1, т. 6 от Закона за радиото и телевизията задължава да не се допускат "предавания, които противоречат на добрите нрави, особено ако съдържат порнография, възхваляват или оневиняват жестокост или насилие или подбуждат към ненавист въз основа на расов, полов, религиозен или национален признак".

Лозанов акцентира върху "възхваляват или оневиняват жестокост и насилие".

"Онези гледни точки, които спазват тези принципи, трябва да бъдат плуралистично представени. Гледната точка в защита на Путин в Украйна не може да бъде част от плуралистичния репертоар", каза той.

Според бившия председател на СЕМ журналистите са длъжни да се уверят, че тези принципи са спазени, преди да отразяват това, което определят като плуралистично мнение. Плурализмът трябва да "провери" кои са гледните точки, заяви той.

По думите му руската пропаганда често употребява "уотабаутизъм" (от англ. - what about, "какво ще кажеш за") - подход, при който на критичен въпрос или аргумент не се отговаря или дискутира, а се отговаря с критичен контравъпрос, който изразява контраобвинение.

Лозанов каза, че за да има плурализъм в медиите, е нужна и прозрачност на собствеността и финансирането на медиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1395

2

Гьорче2

08.11 2023 в 15:46

Е да бе, и ти ще си на тая службица колко години вече?!, Повервах ти да знаеш.!...

-529

1

6екеr4о

08.11 2023 в 14:14

Доцентът е прав, че за да има плурализъм в медиите, е нужна и прозрачност на тяхната собственост и финансиране.

Каква по-ясна собственост и финансиране имаме от тези в "общественото" радио БНР!?

И не говоря/пиша за мижитурката Петър Петров Георгиев, по-известен като "Волгин" и неговите мазни събеседници, а за другие, уж нормални предавания!

Съвсем наскоро слушах интервю с дрътия чвор Валентин Вацев, бедна ми е фантазията какви ги каканижеше...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика