Да забременееш, докато си бременна

OFFNews Последна промяна на 25 април 2017 в 14:32 4559 0

Снимка Pixabay

Чували ли сте за медицинския феномен суперфутация? Така се нарича бременност, възникнала по време на друга бременност. Такъв съвсем реален случай наскоро е документиран във Великобритания, съобщава Би Би Си. Бременна с близнаци заченала трето дете и родила тризнаци.

Според специалисти човешкият организъм е "програмиран" така, че да не позволява това да се случи, но въпреки това изключения има. Британската родилка на тризнаци е едва шестият подобен случай, описан в научни източници за последните сто години. 

При суперфутацията втората бременност настъпва скоро след първата - с разлика от две до четири седмици. 

Еволюцията е развила жената така, че при бременност тя не отделя яйцеклетки. А дори това да се случи, те не могат да бъдат оплодени, защото семенната течност не може да проникне до тях. Но ето, че има и изключения. За пръв път за феномена е съобщено през 1865 г., обяснява проф. Саймън Фишъл - специалист по фертилитет, изродил първото ин витро бебе през 1978 г.

Възможно е при суперфутация едно от децата да не успее да се развие и да загине в утробата. Причината е, че ембрионите се борят за храна и ако единият е по-слаб, може да остане без нужните му хранителни вещества. Всичко това зависи от плацентата. В случая с британката развитието на нещата било благоприятно и трите деца са родени в добро здраве.

В Рим е документиран случай на суперфутация на жена, заченала с 3-4 месеца разлика.

Като цяло, явлението е по-често срещано при някои гризачи, при зайците, конете и овцете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !