Удряха, без да кажат нищо. Разказът на един от задържаните

Александра Маркарян Последна промяна на 14 юни 2012 в 13:32 2719 14

Полиция арестува протестиращ срещу поправките в Закона за горите по време на протест на Орлов мост на 13 юни 2012 г. Снимка: Сергей Антонов

12 души бяха задържани вчера по време на протеста на Орлов мост срещу окончателно приетите от парламента поправки в Закона за горите. Според еколозите текстовете позволяват безконтролното изсичане на горите.

Ето разказа на един от тези хора, подписал се като Д. Тодоров, публикуван във Фейсбук групата "Различен свят не се гради от безразлични хора".

Отидох с един приятел на Орлов мост. Знаехме за протеста, но не знаехме, че е незаконен. Всичко си протече нормално до едно време. Хората излязоха на улицата и почнаха да скандират разни неща от сорта на "Искаме природа, не искаме бетон" и "Витоша". Нямаше никакви провокации или обиди. После дойдоха полицаи откъм страната на парламента. Първо минаха жандармеристите и зад тях - полицаи с мотори, като почнаха да блъскат хората. Лично видях как няколко полицаи удряха и блъскаха една възрастна жена (леля Емилия - бел. ред.), защото пречела като седи. Не успяха да разкарат хората и само стояха на пост. НАИСТИНА имаше полицаи, които казваха "Моля ви се, преместете се", евалата на тях, но имаше и такива които директно те удряха без да кажат нищо.

Полицаите минаваха и блъскаха наред каквото им падне, стана и леко сбиване, ама с помощ от хората, момчето което бяха хванали, се измъкна. Следващите 20 минути беше спокойно. Седнахме на земята и се хванахме за ръце, и почнахме да викаме "Без насилие, всичко е любов. Изправихме се, изпяхме химна на България и пак си седнахме. Дойде една полицейска кола, говореха нещо, но беше толкова куцо и тихо, че нищо не разбрах... а бях най-отпред.

Това било уж предупреждението.

Никой не разбра какво точно казаха, но всички видяхме едно момиче как остави цвете пред един полицай и го прегърна. Виждайки това, аз станах и дръпнах приятеля до мен и така след нас се изправиха още хора. Отидохме да прегърнем полицаите с усмивка, те не отказаха, все пак имаше медии там, хората снимаха.

Докато прегръщах един полицай, той ми каза на ухо "На тебе ще ти *** майката" (не съм и единственият, на когото е било казано подобно нещо), точно така и стана. Тръгнаха към нас и казаха "Ще изпълните ли нареждането да станете от плътното". Казвам му "да" и тръгвам да ставам, но след има няма 2-3 секунди те почнаха да удрят, блъскат и прибират хората.

Полицаят който ми каза това нещо на ухо ме хвана и си заби палеца в гърлото ми след като ми изви ръката и ме удари в ребрата. Изпаднаха ми няколко вещи (защото ме блъскаха) и ги помолих няколко пъти докато ме водеха към буса: "Извинявайте, може ли да ми вземете нещата които паднаха", вниманието беше нулево.

Докато доброволно се качвах в буса (без да се съпротивлявам), ме спряха и ми казаха, че трябва да ми сложат белезници. (Има го документирано на видео.) Странно, само 2-ма човека от 12 бяхме с белезници, без да сме направили нищо.

Вътре докато си седях тихичко, затворих очи, и като ги отворих, първото нещо което видях е как едно момче буквално бива хвърлено в краката ни по лице. Реших, че нещо е сгафил, докато не видях същото нещо с друго момче и полицая който влезна вътре над него, докато той лежеше и почна да го заплашва (момчето не беше направило нищо).

И така в супер малкото бусче се събрахме 8 човека, седящи, 2-ма с белезници, 4-ма прави и 2-ма полицая отзад при нас. По-зле беше от столична маршрутка в час-пик. Не знам какво стана с другите, но аз получих акт за 500 лева, а връх на наглостта беше, когато ме накараха да се съблека чисто гол и да клекна, докато ме гледат няколко полицаи... Трябвало да видят дали не крия нещо. Горе-долу това стана.

Д.Тодоров, един от задържаните вчера

Ето и видео от снощния протест, качено в You Tube от Borislav Belchinov.

/
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.11 2013 в 21:33

браво браво на това се казва родната полиция ни пази питам се кои тогава да ни пази от самата ни полиция и аз като останалите само мога да кажа ДА И ЕБА МАИКАТА ТАЯ ПОЛОЦИЯ

16.06 2012 в 19:32

А бе хора за какви 5 лева, за какви гори .
Става въпрос за свалянето на най престъпното правителство от 1300 години.

14.06 2012 в 22:01

Псувнята, която се чува е с рефрен "фашисти" и се чува обяснението, че ваш`те деца са това...
Напълно оправдано е да бъдат псувани полицаите в една мирна страна срещу мирно протестиращи!
Не бях там, но ако вие бяхте, сигурно щяхте да псувате от безсилие срещу тази груба сила!
Браво за смелостта на протестиращите!!!

14.06 2012 в 19:54

Не разбирам защо протестиращите трябва да водят война с полицията, не за това са се събрали, нали? Полицаите просто си вършат работата (въпреки, че често са обвинявани, че не го правят). Агресията на незаконно протестиращите, въпреки благородната им кауза, можеше да доведе до повече жертви и щети без намесата на полицията. Спазвайте закона и се борете интелигентно със законотворците, тогава няма да се налага да се коментират действията на полицаите - така се отклоняваме от темата (водим субективни спорове, вместо да коментираме какво черно на бяло пише в атакувания закон), а от това няма полза никой.

14.06 2012 в 18:43

Абе пич, Австрия е доста на север и е в сърцето на Алпите. Бил си там, и аз също съм бил, и двамата знаем за каква планина става въпрос. Недей я сравнява с Витоша. Няма място за такова сравнение.

Отделно, в последните години се направиха доста нови писти в България - не само в Банско, но и на Чепеларе, и напред-назад. Така че явно законите са позволявали и в предишния им вид да се правят писти. Прекалено умен си, за да се връзваш на тая манипулация на рапона... тая промяна в закона си е чиста проба лобизъм и защита на корпоративен интерес на ПИБ и кръговете около нея.

14.06 2012 в 18:19

Има още един проблем с тези поправки в закона - олеснява се одържавяването на земя. Погледнете чл. 55а от поправката в закона...

14.06 2012 в 17:58

Аз поне до момента изсичане на горите не съм видял. А по планината съм от 4 годишна възраст, в момента съм на 41. За сметка на това съм видял как всичко там се разпада благодарение на усилените крясъци на модерното днес "еколози", на които не им пука за нищо друго, освен да защитават на всяка цена някаква кауза без изобщо да се замислят, че монетата винаги има две страни. Ски карам също от 4 годишен и определено искам да си оставя парите за това в България, не да ги изсипвам в джобовете на австрийците. Можеш да погледнеш там как са организирани нещата и има ли изобщо проблеми с екологията.
Така че, вместо да защитавате безумни манипулации - качете се в планината и вижте какво става там, само с четене и слушане от приятели не става. Тогава може би ще си дадете сметка колко лесно са ви преметнали.

14.06 2012 в 17:33

Николай Иванов е заради такива типове като теб ще си останем в това положение,а да не би това изсичане на гори с цел лична печалба на мръснити с лайна политици да е законно

14.06 2012 в 17:07

Прав си Здравко,но.."покрай сухото гори и суровото"така е в живота.След като "благословят"майка ти и те наричат "боклук" е малко трудно да останеш хладнокръвен и да направиш правилна преценка кой е виновен и кой не.

14.06 2012 в 17:03

- Полицаите могат да използват сила и помощни средства срещу вас, само ако: не им се подчинявате или се съпротивлявате; групово нарушавате обществения ред; застрашавате тях или други хора; незаконно заемате обекти.

Докато вие самите нарушавате закона с незаконни блокади - нямате право да се сърдите, че срещу вас законно се използва сила.