Стоян и Деси, които ни учат да готвим умно

Венци Мицов 03 ноември 2021 в 12:31 7622 0

Напоследък сме толкова разединени, мненията ни са толкова поляризирани, мятаме се от крайност в крайност...

Дали защото навън върлува болест, дали защото постоянно сме в предизборна и кризисна обстановка, дали заради нещо друго, но позитивните и цветни новини сякаш изчезнаха напълно от дневния ни ред.

А такива има. И една такава новина е появата на една нова книга. Книга с особено име - "Готви умно".

Книга, която няма за цел да ви даде поука, да ви налива експертиза в главите. Книга с паниран цвят от тиквички на корицата си.

Авторите на книгата са семейство от почти четвърт век. Десислава и Стоян Георгиеви са артистично семейство - тя е художник, а той - учил е продуцентство и е създател на успешни сайтове. Но тяхната страст е кулинарията във всичките и форми. Страст, която на шега започва да се превръща постепенно в тяхна професия.

Днес те имат студио за професионална кулинарна фотография и видео, както и кулинарен сайт - goodlife.bg

Раждането на една кулинарна книга

Покрай професията на Деси и Стоян - тя е фууд стилист и готвач, а той - кулинарен фотограф и видеограф - им хрумва да направят един експеримент. Те решават да снимат онова, което хапват у дома всеки ден. И така започват да се трупат много ястия, които хем са такива, които можете да си сготвите у дома, хем са по-специални.

Както казва техен приятел, който е професионален готвач и е снимал приготвяне на храна в тяхното студио, "вие ни гледахте как готвим и в един момент станахте по-добри от нас".

Така с натрупване на различни рецепти, които Стоян и Деси приготвят у дома и ги снимат по всички стандарти на съвременната кулинарна фотография, постепенно започва да се ражда идеята за кулинарна книга. Книга, която хем не предлага невъзможни за готвене у дома ястия, хем предлага всички съвременни кулинарни техники, които да можете да сготвите и вие, без да сте професионални готвачи.

За френската лучена супа


"Френската лучена супа се прави с няколко продукта. Бульон, лук, масло, малко бяло вино и малко хубаво сирене. Но ако е толкова лесно да я направите, защо толкова често попадаме на отчайващи купи с рядка, безвкусна лучена вода? Или, което е още по-зле, остър изгорен лучен бульон? Или, което е дори още по-зле: мътна, мазна каша? Подобно на много елементарни ястия, резултатът зависи от нацелването на правилната техника и употребата на точните продукти" - казват Стоян и Деси.

Философията на книгата им "Готви умно" е точно такава - пазарувайте умно, гответе умно и планирайте времето за готвене умно.

Стоян: "Покрай професията ни и нашето студио ние се срещаме и работим с много професионални готвачи. От опита, който натрупахме за последните десет години, достигнахме до доста идеи как например всяка една рецепта да става по-лесно. Освен това да има много вкус, а и не на последно място да изглежда по-добре."

Деси: "Българите, например, ядат много боб, ориз и картофи. Ние се опитахме да избягаме от стандарта - в книгата отново има доста ястия точно с тези продукти. Но не по начина, по който постоянно се готвят."

И точно поради тази причина в книгата можете да намерите риба с боб, в чийто сос се използва тахан. С прости продукти, които използваме постоянно, се приготвя нещо различно. Например класическата, култова скумрия - отново изпечена на скара, но със севиче от домати.

Простите неща винаги са вкусни. Но френската лучена супа, за да се превърне в истинска френска лучена супа, трябва да се готви два часа. И нито минута по-малко. Това е времето, което трябва да отделите, за да хапнете истинска супа, а не някаква помия. И тук Стоян и Деси са безкомпромисни...

Да добавим вкус към храната си

Част от идеята на умното готвене е именно такава - как да добавим малко допълнителен вкус към най-простите и обикновени ястия. Стоян и Деси са изключително изобретателни в това отношение.

От предварително приготвения в почивните дни бульон, който можете да замразите във формички за лед, та до различни топинги и сосове. Деси ги нарича "хитри допълнения към храната" - сладко от люти чушки например. Или различни видове домашна майонеза - с кимчи, с черен чесън, със саламурика.

Стоян уточнява, че книгата им не е елитарна, а за всички. Книга, която просто може да ни улесни живота. А и да ни накара да се отнасяме с повече уважение към продуктите...

Продуктите

Казват, че човек бил това, което яде. 

Знаете - напоследък, покрай COVID-19 пандемията се водят сериозно спорове в обществото ни - дали високата ни смъртност се дължи на болестта или на това, че сме си болнави, като част от причината е, че се тъпчем с боклуци.

"Идеята ни е, когато се храниш, да хапнеш нещо, за което утре да се сетиш и да кажеш - еха, какво ядох снощи. А не просто да се натъпчеш" - казва Деси.

"Обществото ни е толкова болно - при това във всички отношения - именно заради храната. Според мен оттам тръгва всичко" - допълва Стоян. - "Гледам как хората пазаруват. Покрай работата ни постоянно обикалям всички магазини и хипермаркети. Пазарът на съвременния българин представлява пълнене на количката с най-евтините продукти, без значение какво е качеството им. Това трябва да се промени."

А можем ли да се храним евтино и качествено?

Стоян и Деси са категорични - можем. Например - защо да не си купим промоционални продукти, които са качествени. Тази седмица например в един от големите хипермаркети имаше промоция на свинско бонфиле. И всяка седмица изпадат оферти, които могат да ви помогнат да сготвите нещо специално, без да профукате семейния бюджет.

Сигурно заради това, че у нас хората са живели бедно, някои неща са странни, споделя Стоян. Например тиквичките. Прост и евтин продукт. Който у нас, кой знае защо, се чака да стане голям, че тогава да го ядем. А той е вкусен, когато е малък.

Но има светлина в тунела. От наблюденията на Стоян и Деси, които всекидневно се сблъскват с пазара на продукти, той се променя.  Появяват се неща, които преди сякаш ги нямаше - малки краставички, цвят от тиквички. Много модерен става зеленчукът кейл. А тиквичките вече са по-малки. Промяна има. Но за да се случи тази промяна, е важно да има търсене. Да търсим качествените продукти и да не мааме евтини кренвирши кюфтета, в които не знаем дали има месо, само защото струват 50 стотинки...

"Готви умно" и нейната мисия

Стоян и Деси са избрали да не продават книгата си в книжарници. Който желае да притежава тази домашна кулинарна библия със 150 рецепти, може да си я поръча оттук:

Или да си я купи директно от студиото на Goodlife.bg на ул. "Нишава" 37 или в LA Cave du Moulin на ул. "Солунска" 33 в София.

Но тази книга няма да е последната от артистичното семейство. В момента те са се захванали с амбициозен проект за книга, която ще включва сезонна кухня. Ще работят по книгата точно една календарна година, за да включат вътре всички рецепти, които са свързани с четирите сезона у нас.

Храната като общност

Знаете колко сме разделени напоследък. Няма тема, по която да не можем да се скараме. И ето тук идеята на умното готвене на Стоян и Деси излиза от рамките на една кулинарна книга.

Ние сме толкова разделени по всички теми. Но има една тема, която би могла да ни обедини. И тази идея е храната. И създаването на кулинарни общности.

Да седнем на една маса. Да хапнем качествена храна. И да постигнем поне за половин час мир. И разбирателство.

Говорейки си именно това, ние се разделяме. Аз вземам своята книга и си тръгвам.

А вие започнете от семейството си. Седнете всички на вечеря. Хапнете нещо вкусно. И поне за малко забравете за тревогите си.

Днес Стоян и Деси ни учат как се готви умно. А утре вие ни изненадайте - научете ни как оттук нататък да живеем умно.

Най-важното
Всички новини