Следващият Ципрас се казва Пабло Иглесиас

Владислава Тричкова 09 февруари 2015 в 13:16 17351 28

Снимка Facebook

Изгледайте този клип.

Датата е 22 януари 2015, два дни преди гръцките избори. В този момент СИРИЗА води само с 3% пред "Нова демокрация" и тенденцията е за намаляване на разликата.

За две минути с 20 думи и една песен двама младежи преобръщат Европа, каквато я познавахме, с главата надолу.

Единият е Алексис Ципрас, за него вече се писа. Другият е Пабло Иглесиас - още по-млад, още по-харизматичен и още по-радикален лидер на испанската лява партия Podemos.

Този митинг ще влезе в учебниците за великолепна политическа пропаганда.

От трибуната Алексис Ципрас кани на сцената лидера на "Подемос" Пабло Иглесиас.

Иглесиас се появява неглиже - по дънки, с разкопчана риза и спортно яке. Той е ужасно млад, с дълга коса и брада. Двамата се прегръщат, вдигат ръце за победа и от уредбите зазвучава песен на Leonard Cohen. Песента е писана през 1987 г. и няма връзка със сегашната политическа ситуация. Важният стих в нея “First We Take Manhattan, Then We Take Berlin…"

На английски Иглесиас повтаря “First We Take Manhattan, Then We Take Berlin…". Площадът избухва.

След това Иглесиас, който иначе не знае гръцки, прочита на перфектен гръцки 25-секундната си реч. Тя завършва с разбираемите на всеки език "Сириза, Подемос, венсеремос!".

От този миг нататък Европа не е същата. Гърците вече не са сами. Претенцията им да измислят демокрацията наново вече не е екзотика, а част от процес, в който вървят заедно с Млада Европа.

На изборите след 2 дни СИРИЗА бие Нова демокрация с повече от 7% разлика и взема почти пълно мнозинство.

Кой е Пабло Иглесиас?

Той е лидер на испанската лява партия Podemos.

Преди десетина дни - на 31 януари, той събра огромен митинг в Мадрид. Воденият от Иглесиас "Марш за промени" беше определен от испанската преса като "историческо събитие" в демокрацията на Испания.

Броят на присъстващите предизвика дебати между полицията и организаторите. Според лявата партия, по улиците в испанската столица, в подкрепа на Иглесиас, са излезли 300 000 души. Според полицията, реалната бройка е 3 пъти по-малко - 100 000 души, съобщава El Mundo.

Иглесиас е не просто поредният нов политик. Той е новата звезда на политиката. Речите му докарват публиката до екзтаз като на рок-концерт. Няма телевизионен дебат, в който да не размазва опонентите си с красноречие и харизматичост. Той е само на 36 години. Въпреки дългата си коса вече е професор и преподавател по политически науки в един от престижните университети на Испания.

                             Снимка: Фейсбук 

Пабло Иглесиас е роден на 17 октомври 1978 г. в Мадрид.

Първата си диплома за висше образование получава от Universidad Complutense de Madrid през 2001 г. Тогава той завършва университета със специалност "Право". 

През 2001 г. участва в движение против глобализацията, където защитава гражданското неподчинение, като форма на борба. Това всъщност е и темата на докторската му дисертация. 

През 2004 г. се дипломира с отличен успех в специалност "Политически науки" отново в Universidad Complutense de Madrid - едно от най-добрите висши учебни заведения в испанската столица. 4 години по-късно получава докторска степен по същата специалност. И така от 2008 г. до 2011 г. е заместник главен преподавател във Факултета по политически научи и социология в университета, в който самият той е учил. 

Междувременно през 2006 г. започва да работи като журналист в различни печатни медии. 

През 2010 г. завършва магистърска степен със специалност "Хуманитарни науки" в Universidad Carlos III. Година по-късно става магистър и по "Изкуството в комуникацията" отново в същия университет. 

През 2010 г. започва да режисира La Tuerka по Tele K. Най-общо казано, това е времето и мястото, на което се срещат различни хора с леви идеи. 

Podemos 

Всъщност, въпреки силата и бързата скорост, която набра напоследък в Испания, Podemos е едва прохождаща партия.  

Пабло Иглесиас представя движението Podemos през януари 2014 г., а през март се превръща в политическа партия. Същата година Podemos участва в изборите за Европейския парламент (EП). Лявата партия се нарежда на четвърто място с 7,98 % и печели пет места, които се заемат от лидера Пабло Иглесиас, Тереза Родригес - защитник на общественото образование, Карлос Виахеро - първият главен прокурор на Испания, Лола Санчес - политолог и Пабло Еченике - изследовател.

Това е моментът, в който лявата партия буквално започва своя бум. Новините, свързани с Podemos заемат челни места във всички вестници и телевизии, а поддръжниците на партията в социалните мрежи се увеличават в пъти.

В края на юли в интернет страницата на Podemos става възможна регистрацията на лица като членове на партията. За първите 48 часа регистрираните са 32 000 души, а за по-малко от 20 дни достигат 100 000.

Клиповете на Podemos в YouTube са гледани милиони пъти, а интервютата на Иглесиас, предавани по телевизията, бележат страхотни рейтинги. 

 

Podemos се ражда, за да се изгради демокрация чрез участието на гражданите. Това е гражданска инициатива, която предлага прости, но дълбоки промени. "Искаме ние да решим икономическия модел, по който да се работи и знаем как се прави - с подготвени и достойни хора", пише на официалната страница на лявата партия. 

Podemos се финансира от банки и хора, изповядващи същите леви интереси и идеи, в които вярват и създателите на партията. Това е една териториална организация, отворена за всички, които искат да участват. 

Podemos, преведено но български език, означава "Ние можем". Идеята на партията е, че всичко зависи от нас и "ние можем" да променим нещата. 

Програмата на Podemos

"Нашата програма е написана и проектирана от хиляди хора, пълна е с амбициозни предложения и в същото време със здрав разум."

Ето и основните 3 идеи, които са част от програмата на испанската лява партия, публикувани в официалната страница на Podemos:

1. Повече демокрация. "Управляващите трябва да служат на хората, а не да се възползват от тях. Нуждаем се от главен план за борба с корупцията, за да се сложи край на "въртящата се врата" между публичната длъжност и частните фирми."

2. Повече права. "Трябва да си върнем суверенитета и гражданските права, които са ни ограбени. Искаме една Европа с достойни условия на труд, здравеопазване, образование, жилища, квартири, независима помощ и опазване на околната среда."

3. "Трансформация във финансовата система."

По всичко личи, че хората наистина харесват идеите на лявата партия. Podemos провеждат редовни срещи с испанци от цялата страна, а всеки път по площадите и улиците на испанските градове се събират хиляди хора. На последната среща между членовете на лявата партия и жителите на Валенсия се събраха над 9 000 души. 

Срещата на Podemos с привърженици на левите идеи във Валенсия.

           Снимка: Фейсбук  

На 31 януари по време на „Марша за промени” по улиците на Мадрид се чуваха скандирания:„Да, това е възможно!”, „Когато народът е единен, той е непобедим”, „Ние можем да променим историята”.  

Участниците в марша се събраха на Puerta del Sol - едно от ключовите места на Мадрид. 

Хиляди подрепиха идеите на Podemos в Мадрид

                             Снимки: AP

Видяхме Иглесиас в съседна Гърция, където защитаваше Ципрас и партията му. Лидерът на Podemos е категоричен, че ясно вижда разликата между двете държави и че всяка една от страните трябва да изпълнява задълженията си.

"Никой няма да поеме задълженията на гърците и никой няма да поеме задълженията на испанците, ние подкрепихме политическата сила на промяната в Гърция, но двете страни са с много различни реалности", каза Иглесиас пред Cuatro часове след окончателната победа на СИРИЗА. 

"Убедени сме, че 2015 г. ще бъде година на промените. Нещата, които преди ни изглеждаха невъзможни, сега са реалност. Ние искаме една Европа, която да защитава гражданските и социални права, искаме достойнство, демокрация и както каза СИРИЗА в кампанията си, искаме надежда", коментира Иглесиас. 

Изборите в Гърция минаха, но през 2015 г. в още няколко държави ще се проведат парламентарни избори. Една от тях е Англия, където изборите ще бъдат на 7 май. Там с голяма доза страх се чака какво ще е представянето на антисистемната партия UKIP на Найджъл Фарадж.

В края на 2015 г. Испания също ще е поставена пред труден избор.

Още е твърде рано, за да се направи точна и ясна прогноза. Според проучване, направено в Андалусия преди изборите в Гърция и публикувано в испанския вестник El Mundo, политическото положение в Южна Испания ще е доста сложно.

Социалистическата партия PSOE няма да спечели пълно мнозинство (34,7%), Мариано Рахой и испанската консервативна политическа партия се очаква да спечели 30,2%, Podemos, според социологическите проучвания, ще са трети с 15,6%.

Победата на СИРИЗА обаче обърна и прогнозите в Испания. Според проучване на Центъра за социологически изследвания (Centro de Investigaciones Sociologicas) правено в цяла Испания и публикувано на 5 февруари, Подемос вече са втори. По данни от проучването Народната партия би събрала 27,3% от гласовете, докато "Подемос" би получила 23,9%, а социалистите - 22,2%. 

Социолозите обаче не предвиждаха и толкова висок резултат за гръцката лява партия СИРИЗА, така че всичко може да се обърне в последния момент. Засега може само да гадаем, а в края на годината ще разберем дали Podemos ще спечели и дали Пабло Иглесиас ще успее да изпълни заканата си, а именно "Ще вложа цялата си енергия, сила и надежда, за да променя Мадрид." 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!