Сътрудничка на Навални, която отказа да напусне Русия, получи 7,5 г. затвор за екстремизъм

Лилия Чанишева напуска скъпоплатената си работа в международна одиторска фирма, за да влезе в щаба на опозиционера

OFFNews 14 юни 2023 в 11:18 2529 2

Чанишева

Снимка Инстаграм

Лилия Чанишева

Кировският съд в Уфа осъди сътрудничката на Алексей Навални Лилия Чанишева на 7,5 години затвор в наказателна колония по дело за създаване на екстремистка общност. Процесът протече при закрити врата. Прокурорът поиска тя да получи наказание от 12 г. Чанишева не се призна за виновна. Тя е сред малкото членове на екипа на Навални, които не са напуснали Русия, съобщава Би Би Си.

Съдия Азамат Бикчурин осъди Чанишева на 7,5 г. затвор, съобщи екипът на Навални в канала си в Телеграм. Тя беше призната за виновна по три "екстремистки" члена от руския Наказателен кодекс, но беше осъдена само по члена за организиране на "екстремистка общност". Вторият обвиняем по делото, активистът Рустем Мулюков, е осъден на 2,5 г. в наказателна колония от общ тип за участие в "екстремистка общност".

Бившият ръководител на щаба на Навални беше арестуван през есента на 2021 г., когато самият опозиционер вече беше зад решетките, а всичките му структури - щабът и Антикорупционният фонд - бяха обявени за екстремистки и забранени. По това време Чанишева беше сред малкото членове на екипа на Навални, които не напуснаха Русия. Тя стана първият сътрудник на Навални, обвинен в участие в екстремистка общност, беше обвинена и в призоваване към екстремизъм и създаване на организация, която нарушава правата на гражданите.

По същото дело ще бъдат съдени и самият Алексей Навални, когото грозят до 35 г. затвор, както и бившите координатори на щабовете му в Томск и Барнаул - Ксения Фадеева и Вадим Останин, и Даниел Холодни, технически директор на "Навални на живо".

Правете каквото трябва, пък да става каквото ще

През януари 2021 г. оцелелият след отравяне Навални се връща от Германия и е задържан на московското летище "Шереметиево". В много градове - включително Уфа, имаше митинги с искане за освобождаването му, които полицията разпръсна. След митинга на 31 януари ръководителят на щаба в Уфа Лилия Чанишева беше задържана за няколко дни. Приятелят ѝ Алмаз Гатин идва в ареста и ѝ предлага брак.

На 16 април 2021 г. московската прокуратура подава иск, с който настоява ФБК и щабът на Навални да бъдат обявени за екстремистки. На 17 април Лилия Чанишева и Алмаз Гатин сключват брак.

За да не излага служителите си на опасност и да не ги замесват в наказателни дела, опозицията разформирова структурата на регионалните щабове и те изчезнаха. След това много от сътрудниците на Навални започнаха да напускат Русия. Чанишева и съпругът ѝ останаха. "Не трябва да има страх. Страхът унищожава човечността в човека", обяснява по-късно решението им Гатин. Младоженците решили да се съсредоточат върху личния си живот, като планирали да имат дете.

"Какво правиш, когато "заминаването" не е опция? Напишете в коментарите, как се справяте с живота в Русия" - видео с този надпис все още стои в Инстаграм на Чанишева. Във видеото тя се разхожда из есенна гора и съветва да живеем според съвестта си, да пишем писма на политическите затворници и да се радваме всеки ден на свободата. Видеото завършва с фразата: "Правете каквото трябва, пък да става каквото ще".

Видеото е публикувано на 1 ноември 2021 г. Осем дни по-късно Чанишева е задържана по обвинение в престъпление.

Младата жена не се страхува

Сред лидерите на щаба на Навални имаше и съвсем млади опозиционери, вчерашни студенти. Но тук не става дума за Лилия Чанишева. Преди да влезе в политиката, тя вече е успял професионалист в областта на консултантските услуги.

След като завършва Финансовия университет при правителството в Москва, тя веднага постъпва на работа в "ПрайсуотърхаусКупърс", една от четирите най-големи международни консултантски компании. След това работи в друга от "голямата четворка" - Deloitte. Чанишева напуска тези високоплатени длъжности и перспективи за кариера през 2017 г., когато Алексей Навални стартира президентската си кампания и започва да открива предизборни офиси в цяла Русия.

"Преди няколко години ми донесоха автобиография: "Вижте какво готино момиче иска да оглави нашия щаб в Уфа. Лилия Чанишева. Одитор в компания от "голямата четворка", отлично образование, успешна кариера, перспективи. Заплатата е няколко пъти по-висока от тази, която можем да платим", спомня си Навални как се е запознал с Лилия. - Не излиза и не работи като доброволец за три месеца, а напуска работа, за да оглави щаб в един от най-трудните региони.

"Тя искаше да направи нещо повече за нашия град, за нашата република, за нашата страна. Човек е готов да се откаже от материалните аспекти, за да живее за страната и за хората. Свободата тук е колосална, в сърцето и духа на една жена. Това ме порази", казва съпругът ѝ Алмаз Гатин в началото на 2022 г. Именно тогава, през 2017 г., Лилия и Алмаз се запознават.

Подобно на служителите на други щабове на Навални, Чанишева организира протести в своя град. "Основното, което Лилия успя да направи, беше да обедини хората и да покаже, че можеш да не се страхуваш", спомня си Олга Комлева, бивш доброволец в щаба на Навални в Уфа. - Лилия Чанишева върви пред колоната, зад нея върви огромна тълпа от хора, около хиляда души. Тя върви с мегафон, полицията я задържа. Но вие виждате всичко това: една жена, млада - и не се страхува. Вие вървите и също не се страхувате.

Щабът на Навални в Уфа разследва корупцията в региона. И дори постига реални резултати: през 2020 г. Чанишева открива, че коледната украса за града - "пикселни" елхи - е била закупена, заобикаляйки конкурса. Според закона това може да се направи само "в случай на аварии и извънредни ситуации от естествен или изкуствен характер". Федералната антимонополна служба се заинтересува от резултатите от разследването. През декември 2020 г. ФАС нареди на компанията продавач да върне във федералния бюджет 115 млн. рубли.

А щабът на Навални в Уфа, оглавяван от Чанишева, разследва и гардероба на съпругата на башкирския лидер, Карин Хабирова: оказа се, че нейните тоалети и бижута са стрували цели 40% от доходите на двойката за три години. А животът на чиновника над възможностите му косвено сочи към корупция.

Шихан Куштау и сортиране на отпадъци в СИЗО

Чанишева отиде в Курултая (Държавното събрание на Башкортостан) за публично изслушване на проектобюджета на републиката. През 2019 г. не ѝ е било позволено да изкаже мнението си. А когато Лилия все пак отишла до микрофона, тя била прекъсната.

"Комерсант" описва как ръководителката на щаба на Навални искала да узнае причините за съкращаването на разходите за образование, култура и спорт, но успяла да каже само "Крадете по-малко, господа!", след което хора в цивилни дрехи я извели от залата под ръка. Чанишева вече не е допускана до заседанията на регионалния парламент.

По това време Ростислав Мурзагулов (признат в Русия за "чуждестранен агент") работи в башкирската администрация. Той беше координатор на държавните медии и тови ден публично се зарадва, че представителката на Навални не е допусната да говори. "Те нямат никаква добра цел за страната, за републиката", каза той за поддръжниците на Навални. - Тяхната единствена цел е да направят така, че страната да затъне; да доведат ситуацията до експлозия, революция, кръв." Той нарече Навални "мръсен козел", а последователите му - секта.

Няколко години по-късно Чанишева се озовава в следствения арест. Мурзагулов, който преди да започне работа в Башкирия, сътрудничи на администрацията на Московска област, напуска Русия и постъпва на работа при Михаил Ходорковски. Ходорковски и Навални спорят задочно за него: опозиционерът пише от затвора, че помощниците на режима не могат да бъдат "помилвани", дори ако сега са осъдили войната. Ходорковски отвърна, че е "готов да протегне ръка на всеки, който не е извършил военни престъпления, не е участвал в мъчения и убийства, който е готов да се бори с режима" и да признае войната за престъпна, а Украйна за граница от 1991 г.

След скандала около името му Мурзагулов пише отворено писмо с извинения до Чанишева. "Аз сгреших, а вие бяхте права. Съжалявам. Смятах, че дейността ви е радикална и безсмислена, дори вредна. Сега виждам, че съм грешал. Да, бях сигурен, че не вие, а аз и хората като мен ще променим страната към по-добро. Защото ние - същите тези "системни либерали" - бяхме, както си мислехме, по-умни и по-прагматични. Смятахме, че да служим на путинизма със смокинов лист и да чакаме да ни дойде времето е по-умно, отколкото да сме в конфликт и да ни бият", пише той.

Лилия отговаря от центъра за задържане, че не е получавала такова писмо, въпреки че дотогава е изминал почти месец от публикуването му. "Надявам се писмото да съдържа не само извинение, но и информация за престъпленията на екипа на (ръководителя на Башкортостан Радий) Хабиров", пише Чанишева и добавя, че башкирската администрация вече е изпратила няколко батальона доброволци във войната с Украйна.

Една от обществените кампании с участието на Лилия Чанишева, завършила с победа, е борбата за Кущавския шихан. През 2020 г. Чанишева, заедно с други местни активисти, защитава шихана: те смятали да започнат промишлена експлоатация на варовик в солената планина. В крайна сметка от планината нямаше да остане нищо друго освен кариера, както се случва с друг шихан в Башкирия по съветско време.

Местните жители излязоха на протест и разположиха лагер в планината, за да предотвратят изсичането на дърветата и започването на работата.

След това щабът на Навални в Уфа поиска оставката на Хабиров

Чанишева подчертава, че при предишния губернатор Башкирската содова компания не е успяла да разработи шихан, но след смяната на властта Хабиров - само два месеца след назначаването си - се е съгласил да разруши Кущау. "Ако не ви е безразлично, че Радий Хабиров, когото никой не е избирал, ви поставя пред свършен факт и взема решения вместо вас, то поискайте оставката на Радий Хабиров и излезте на митинг", заяви Лилия Чанишева във видеопослание през 2020 г.

Хабиров не загуби поста си, но трябваше да обещае, че няма да развива дейността. През септември 2020 г. планината получава статут на специално защитена природна територия.

Дори докато е в следствения арест, Чанишева не се отказва от екоактивността си: в московския център за задържане "Печатники" тя се опитва да организира разделно събиране на рециклируеми отпадъци. "Като експеримент позволиха само в моята килия да се събира отпадъчна хартия (вестници, документи, картонени опаковки от храни, кремове и т.н.). В следствения арест вече се събира промишлен картон, така че нашите кашони с отпадъчна хартия бяха отнесени в пункта за събиране", пише тя. Когато я преместили от малка килия в по-голяма за 30 затворници, тя успяла да убеди всичките си съкилийници да сортират отпадъците си.

"Дори администрацията на СИЗО-6 се заинтересувала от проекта. По молба на началника на следствения арест, шест месеца след началото на разделното събиране в моята килия, подготвих писмени предложения за разделно събиране на отпадъците в ареста", казва Лилия чрез адвоката си. - След това, според администрацията на СИЗО, те, заедно с няколко други СИЗО, започнали да работят по тези предложения от правна страна, тъй като цялото събиране на отпадъци е обвързано с регионалния оператор.

Ръководителят на следствения арест ѝ казал, че разделното събиране на отпадъци е било въведено като експеримент в друг малък московски арест - вероятно в ареста в Капотна.

Вечерта ще се приберем у дома и ще продължим живота си

Силите за сигурност идват в дома на съпрузите Лилия Чанишева и Алмаз Гатин на 9 ноември 2021 г. сутринта.

Това не е първият обиск в дома им, казва Гатин: "За тези 5 г. сме свикнали да идват за обиски. Но през 2018 г. (Лилия) беше разпитана и пусната вкъщи. И когато я отведоха (този път) за разпит, беше сигурно, че вечерта ще се приберем и ще продължим живота си".

Но този път се оказва различно. На Чанишева е повдигнато наказателно обвинение и е изпратена в център за предварително задържане.

Повдигнати са й три обвинения. Първите две са свързани с факта, че е била координатор на щаба на Навални. Следователите квалифицираха тази дейност като участие в екстремистка общност и създаване на организация, която нарушава правата на гражданите (обикновено се използва за съдене на основателите на религиозни секти). Ето защо по време на съдебния процес прокурорите се опитаха да открият екстремизъм и нарушаване на правата на гражданите в работата на щаба.

За тази цел прокуратурата призова на разпит бивши служители на щаба на Навални, понякога дори без да познават Лилия. Изобщо не ставаше дума за самата Чанишева, а свидетелите ругаеха Навални и неговите структури: уж искали да сменят правителството и да свалят конституционния ред с насилствени средства. Тази мисъл се съдържаше в показанията на Павел Зеленски, бивш оператор на ФБК. Той беше вкаран в затвора още през 2019 г. заради два туита, в които бяха открити призиви към екстремизъм. Павел се призна за виновен, отказа се от адвокатска защита, а ФБК предположи, че е бил подложен на натиск от страна на разследващите. Помолен за коментар, Зеленски отговори, че не му е позволено да говори с пресата.

По време на процеса бяха прочетени и показанията на Егор Бутаков, бивш координатор на централата в Архангелск. Той е бил задържан по същите членове като Лилия, но в крайна сметка е оправдан за екстремизъм и осъден само на една година ограничена свобода. Той също твърди, че ФБК иска да дестабилизира страната, да създаде негативен образ на Путин и "Единна Русия" и да предизвика безредици по улиците.

Анастасия Денисенко, бивш емисар на централата в Уфа, се яви на процеса като свидетел на обвинението. Но в съдебната зала момичето призна, че е дало показания под силен психологически натиск. Тя разказа как са се опитвали да я вербуват, как са изисквали да се яви в съда, "иначе няма да я пуснат". Освен това тя заяви, че смята обвиненията срещу Чанишева за неоснователни.

Ти си просто скала

Но дори прокремълските блогъри Виталий Серуканов и Иля Ремесло, които са изградили кариерата си върху критиките срещу Навални, не могат да си спомнят самата Чанишева да е призовавала към сваляне на властта или да е ходила на митинги с оръжие.

Всъщност я обвиняват върху казаното от друг човек.

На 12 юни 2017 г. щабът на Навални в Уфа организира антикорупционен митинг. Такива митинги се провеждат в цялата страна: През пролетта на същата година ФБК публикува разследването си "Той не е Димон" за активите и финансовите транзакции на тогавашния премиер Дмитрий Медведев. На митинга имаше отворен микрофон: всеки, който желаеше да говори, можеше да го направи, дори и тези, които искаха да се застъпят за властите. Рустем Мулюков, член на местния клон на партия "Яблоко", също застана пред микрофона. Той говори остро за корумпираните служители. Активистът настоя, че докато няма строги наказания, включително и смъртни, няма да има справедливост.

За това изказване Мулюков е подведен под отговорност за призоваване към екстремизъм и през 2019 г. получава двегодишна условна присъда. А три години по-късно следователите обвиниха Чанишева като втората виновна за думите му: твърди се, че тя е инструктирала Мулюков да произнесе реч на този митинг. Чанишева настоява, че не е избирала ораторите и не е знаела кой ще говори от сцената.

Алексей Навални е сред свидетелите на защитата по делото на Чанишева. Той се яви на съдебното заседание чрез видеовръзка от наказателната колония, като заяви, че Башкирия може да се гордее с Лилия Чанишева и че ФБК и нейната централа не са екстремистка общност, а неформални сдружения на привърженици на идеите на либерализма, свободата и демокрацията. Когато камерата вече беше включена, а съдебното заседание все още не беше започнало, Навални и Чанишева успяха да проведат малък разговор.

"Не мисли за мен. Мисли за себе си и за красивата Русия на бъдещето, която ще постигнем. Благодарение на теб и на хора като теб със сигурност ще го направим", каза й Навални. - Ти си просто скала, никога не съм се съмнявал в теб, дори за секунда, но начинът, по който се държиш сега - това е супер. Ужасно се радвам, че изобщо те познавам".

"Аз също много се радвам, че те познавам", отвърна Лили.

"Казва човекът, който е в тази клетка заради мен", пошегува се с тъга Навални. В отговор Чанишева го помоли да направи всичко, което е необходимо, за да оцелее в затвора.

Подобно на Навални, който се върна в Русия въпреки риска от арест, Чанишева настоява, че няма къде да отиде и няма причина за това. Тя обяснява: "Аз съм руска гражданка и не разбирам защо трябва да ходя някъде. Толкова години се борих за свободата и развитието на страната си и ще ме е срам да напусна хората, които ме подкрепят. Русия е моят дом, моето семейство, центърът на моите интереси. Не искам да живея в чужбина. Не искам да се разделям със семейството си.

В последната си реч по време на съдебния процес, Лилия Чанишева се обърна към съдията: "Подкрепете ме като политик, като жена, и аз ще направя всичко възможно да ви освободя от незаконния натиск на изпълнителната власт. Ще продължа да се боря с корупцията и беззаконието в нашата република".

След това тя добави: "Ако ме вкарате в затвора за 12 г., вече няма да имам време да имам дете. Дайте ми шанс да бъда майка".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

3

Джендо Джедев

14.06 2023 в 13:29

Оркер,

Така е, такива като теб са по-скоро чукчи-читатели. Текст, по-дълъг от 3 прости изречения ви идва много. :D

А иначе - да, мишоците като теб си трайкат и си затварят очичките пред всяко свинство. Затова и не виждате чудеса. То не че виждате и каквото и да било друго, де, само хабите кислорода на планетата. Интересно за Левски и Бенковски какво имаш да кажеш в тоя чуден контекст... :D

345

1

Джендо Джедев

14.06 2023 в 11:50

Малко е нелепо да опандизваш тая женица в екстремизъм докато уроди като Дугин, Соловьов, Симонян и оня дето го изпариха в кафенето се умилкват около режима.
 
X

Да помогнем на украинските деца!