САЩ ни пращат тежката си артилерия

Елица Мартинова 13 април 2012 в 08:19 6381 2

Джеймс Пардю, Снимка: БГНЕС
Джеймс Пардю, Снимка: БГНЕС

Публичната тайна, че американският посланик у нас Джеймс Уорлик ще бъде сменен, вече стана официална клюка. Двете спрягани за наследници на Уорлик фигури са Джеймс Пардю и Марси Берман Рийс.

Кои са те и каква биография стои зад имената им? И двамата са ключови фигури във външната политика на САЩ. И Пардю, и Рийс са представлявали страната си по време на най-горещите световни конфликти в последните десетилетия.

Джеймс Пардю бе посланик в София между 2002 и 2005 г. Той е роден на 4 февруари 1944 г. в Мемфис. Учил е във военно училище, има дипломи по журналистика и политически науки.

Кариерата му е започнала в армията. Бил е директор на външното и вътрешното разузнаване.

В периода 1988-1992 г. е министър на отбраната на САЩ, точно по времето, когато се разпада Съветският съюз.

Пардю е сред архитектите на мира в Босна. Участвал е в преговорите, довели до сключването на Дейтънското мирно споразумение през 1995 г., което слага край на войната в бившата югорепублика. Впоследствие, между 1996 и 1999 г., е отговарял за координацията на провежданата там Програма за военна подготовка.

В следващата война на Балканите, той пак е главно действащо лице. Като държавен секретар по въпросите на демокрацията за Балканите отговаря за омиротворителните мерки в Косово.

Между 1999 и 2001 г. е Джеймс Пардю е бил и съветник на тогавашния американски президент Бил Клинтън.

Представлявал е САЩ в преговорите по сключеното на 13 август 2001 г. Охридско рамково споразумение, което прекратява сблъсъците между Македония и Армията за национално освобождение.

Пардю е добре познат на българите - между 2002 и 2005 г. бе посланик у нас. Дори след дипломатическата си служба в България той продължава да следи обстановката в страната. Известен е с острата си критика срещу корупцията и престъпността в България. Последния си коментар по въпроса Пардю публикува в англоезичния седмичник The Sofia Echo. В него изказва критичното си мнение за проведените през 2011 г. у нас избори.

На пръв поглед изглежда, че избирайки Пардю за посланик, САЩ изваждат на масата най-сериозния си коз.

Нека хвърлим обаче поглед и върху биографията на другата възможна алтернатива за страната ни – Марси Берман Рийс, която към момента е помощник-секретар по ядрената и стратегическата политика.

Рийс е родена през 1950 г. Магистър е по международна политика.

В биографията ú в сайта на американското правителство е посочено, че е „специалист по военно-политическите въпроси и въпросите на националната сигурност“.

Работила е в Карибския басейн, Европа и Близкия Изток. Говори испански, турски и френски.

Рийс е поставила началото на кариерата си през 1978 г. като политически съветник в Доминиканската република. През годините е била дипломат в Турция, Малта, Ватикана, Франция и Лондон.

Била е отговорник по международните въпроси към бюрото за ядрена политика на САЩ. Между 1988 и 1990 г. оглавява бюрото по европейските военно-политически въпроси.

През 2001 г. политическият ú опит я отвежда до директорската позиция в бюрото по политически въпроси на ООН. През това време сътрудничи на Пардю за следенето на мира в Македония след подписването на Охридското споразумение.

Две години по-късно оглавява програмата, следяща за мира в Косово. Между 2004 и 2007 г. е посланик на САЩ в Албания, откъдето също следи етническото напрежение в региона.

По всичко личи, че ако слуховете за наследника на Уорлик са верни, САЩ дават сериозна заявка за активни военно-политически отношения със страната ни. В противен случай за поста у нас нямаше да се спрягат дипломатическия коз Пардю и Рийс, която спокойно можем да причислим към „тежката артилерия“ на Щатите.

Най-важното
Всички новини
X

Да помогнем на украинските деца!