Разказ на оцелял при инцидента в турската мина

OFFNews Последна промяна на 19 май 2014 в 15:00 5366 3

Снимка Reuters

301 души загинаха при инцидента в мината в град Сома.

Миньор, оцелял след срутването на мината в турския град Сома, разказва пред AP за инцидента и за това как е успял да се спаси.

24-годишният Ердал Бъчак тъкмо бил приключил смяната си във вторник и се бил отправил към повърхността, когато мениджърите му наредили да се прикрие заради проблем в мината.

Бяхме около 150 души. Чухме експлозията, скупчихме се на едно място и бързо си сложихме противогази. Бяхме на около километър под земята, разказва Бъчак.

Противогазите бяха стари, най-вероятно не са проверявани от години, подчерта той.

Заедно с мой приятел се опитахме да стигнем до изхода, но димът беше много гъст. Пътеката беше много тясна и стръмна, а таваните толкова ниски, че не можехме да се движим бързо, допълва 24-годишният миньор.

Аз и моят приятел се редувахме да си бием шамари, за да останем в съзнание. По едно време му казах, че не мога да продължа. Казах му да ме остави, че ще умра. Той обаче ми отговори: „Не, ще излезем оттук!“.

Двамата успели да излязат като по чудо от мината. Ердал Бъчак бил толкова отпаднал, че изпаднал в безсъзнание. Кракът му бил счупен, затова го гипсирали.

Едва 15 от тези 150 души, които се бяхме в началото на инцидента, оцеляха. Изгубих много приятели, казва Бъчак.
В петък Ердал взе участие в бдение със свещи в памет на загиналите в мината в Сома.

Никога повече няма да работя в мина. Господ ми даде шанс и затова няма да се върна там, категоричен е 24-годишният мъж.

Общо 485 миньори успяват да излязат от мината след срутването или са спасени по време на акцията. При инцидента загинаха 301 души.

За инцидента бяха арестувани 15 души, като на трима са повдигнати обвинения за престъпна небрежност.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.05 2014 в 12:06

Потресаващо!Обикновените хора никой не ги брои и за мравки.Сигурно за кучетата на управляващите мината има първокласни грижи.А човек ли е, работник, дето изкарва милиардите на чантаджиите - да мре.Нищо, че в тая страна на него чакат и жена, и деца, и стари родители.Срам за човешкия род!

19.05 2014 в 17:00

Жестоки наказания за всички отговорни, най-вече за собственика на мината и институциите осъществяващи контрол над безопасността. 300 човека са аут ,трябва да хвърчат и глави на ресорни министри, а защо не и на ислямиста Ердоган ако наистина негови хора са приватизирали мините в Турция.

19.05 2014 в 15:47

Мир на душите на загиналите!