Трагедията в Турция в снимки и видео

Ивайло Анев 14 май 2014 в 14:52 8541 3

Това е една от най-тежките минни злополуки в турската история: при инцидента във въгледобивната мина в град Сома, на около 250 километра южно от Истанбул, са загинали над 232 души. Поне 400 миньори са все още под земята.

Това съобщи турският министър на енергетиката Танер Йълдъз. Спасителната операция "навлиза в критичен стадий", а броят на загиналите вероятно ще продължи да расте.

По време на инцидента в мината са работели общо 787 души.

В спасителните операции участват 400 души, а много от миньорите са все още на дълбочина от 2000 метра, на около 4 километра от входа на мината, съобщават агенциите. Миньорите не могат да използват асансьорите, тъй като взривът е прекъснал електрозахранването.

Десетки държавни глави изпратиха съболезнователни телеграми до турския президент Абдуллах Гюл. Сред тях бе и българският Росен Плевнелиев.

"В този тежък за Турция момент бих искал да изкажа от името на българския народ и от мое име най-дълбоки съболезнования към близките на загиналите и да Ви уверя в съпричастността и солидарността на Република България", пише Плевнелиев.

Папа Франциск също поднесе своите съболезнования и прикани хората по целия свят да се молят за загиналите и техните семейства. 

Дори двата футболни гранда от Истанбул Галатасарай и Бешикташ изразиха своите съболезнования, като започнаха своята тренировка с едноминутно мълчание.

Във връзка с трагедията в района на град Сома, провинция Маниса, която потопи нацията в скръб, се обявява тридневен национален траур.

Вижте трагедията в Турция в снимки и видео.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!