Петима обвинени в непредумишлено убийство заради инцидента в турската мина

OFFNews 19 май 2014 в 13:50 1528 0

Мина се срути в турския град Сома

Петима души са обвинени в непредумишлено убийство заради срутването на турската мина, при която загинаха 301 души, съобщиха световните агенции.

Общо 25 души са били задържани във връзка с инцидента в мината в град Сома, като шестима от тях са освободени, обявиха от турската прокуратура.

Според доклад на експерт по сигурността на мините инцидентът е станал заради тлеещи въглени, които са причинили рухване на покрива, твърди турският вестник „Миллиет“. Докладът на експерта отбелязва още, че подпорните греди са били от дърво, а не от метал. Освен това в мината не е имало достатъчно сензори за въглероден диоксид.

Министърът на труда Фарук Челик обаче е категоричен, че все още няма готов експертен доклад за причините на инцидента.

Миньор, успял да се спаси при срутването на мината, обвинява за инцидента компанията оператор. По думите му компанията разполага с уреди за измерване на нивата на метан в мината и така служителите са разбрали за рязкото показване. Въпреки това обаче не са предупредили миньорите навреме.

От компанията оператор отхвърлиха обвиненията в небрежност, като посочиха, че мината е била проверявана редовно от властите.

Инспекторите, идвали на проверка в мината, никога не са слизали в по-дълбоките галерии на мината в Сома и затова нямат представа колко лоши са условията, твърдят миньори. По думите им преди проверка мениджърите разчиствали само първите около 100 метра на рудника, защото значели, че проверяващите няма да разгледат останалата част.

Мината в Сома се срути на 13 май и причини смъртта на 301 души. По време на инцидента в мината са се намирали 787 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови