Никол Пашинян - лидерът на протестите в Армения, който стана премиер

OFFNews 08 май 2018 в 18:00 23358 1

Снимка AFP

Лидерът на протестите в Армения Никол Пашинян беше избран днес за премиер на страната. 

Поддръжниците му казват, че за няколко седмици той е успял да обедини арменците и да ги накара да почувстват, че властта е в техни ръце.  

Пашинян е роден през 1975 г. Учи журналистика в Ереван, но е изключен през 1995 г. след четири години в университета заради политическата си дейност. 

По това време той вече работи като журналист. През 2000 г. става главен редактор на най-големия либерален вестник в Армения Haykakan Zhamanak, който е силно критичен към правителствата на Роберт Кочарян и на Серж Саргасян.

През 2004 г. колата му е взривена. Автомобилът му бил паркиран пред редакцията на Haykakan Zhamanak. Взривът станал около 20.40 часа. Пашинян обикновено си тръгвал от редакцията между 20.30 и 21 часа, но тази вечер се наложило да остане до по-късно, което му спасило живота. 

Арменските власти не признават случилото се за опит за покушение. Според приключило необичайно бързо разследване причината за взрива е повреда в колата. 

През 2008 г. той участва в протестите срещу победата на Серж Саркисян на президентските избори. Протестът прерасна в бунт и тежки сблъсъци с полицията, при което загинаха 10 души. 

Във връзка с това Пашинян е издирван от полицията и се укрива за няколко месеца, преди да се предаде на властите през януари 2009 г. 

През януари 2010 г. той е осъден на 7 години затвор, но през следващата година е освободен по силата на амнистия. 

През 2013 г. създава партията "Граждански договор", която през 2017 г. влиза в парламента. Една от основните цели на партията е да свали Серж Саркисян от власт. 

След като Саркисян беше предложен и след това избран за премиер, хиляди излязоха на протест с искане за оставката му, а Пашинян се превърна в техен лидер. 

Така след оставката на Саркисян протестът продължи с искане Пашинян да стане премиер, а след като при първото гласуване кандидатурата му беше отхвърлена, демонстрантите парализираха движението в столицата Ереван и по основните магистрали. 

При повторното гласуване днес Пашинян беше избран за премиер. 

Той обеща да публикува политическата си програма до 20 дни. 

Пашинян обяви, че е "проарменски настроен", но побърза и да успокои традиционния съюзник на Армения Русия, че по време на управлението му съюзът с Москва няма да се промени. 

Руският президент Владимир Путин беше и един от първите, които го поздравиха за избирането му за премиер. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5630

1

deyan_h

09.05 2018 в 01:20

Хаха. Знаете ли що го избраха на второ четене? ))

Щото според конституцията на Армения ако парламента не избере премиер на второ гласуване - парламата се разпуска и отиват на предсрочни парламентарни.....



) и кой дупетат ще си изспусне зарплатката и дупетатските кюфтета? )))