Най-бедният президент на света

Борислава Бибиновска 15 ноември 2012 в 17:36 11248 3

Хосе Мухика

Снимка Wikipedia

Хосе Мухика

77-годишният президент на Уругвай Хосе Мухика е най-бедният президент в света, съобщава Би Би Си.

Стандартът на живот на президентите по традиция е много по-висок от този на техните избиратели. Това обаче не важи за Уругвай. Президентът на южноамериканската държава живее във ферма и раздава голяма част от заплатата си на хората.

Прането на семейство Мухика виси навън пред дома му. Снабдяват се с вода от кладенец на двора, обрасъл с трева. Само двама полицаи и трикрако куче на име Мануела пазят дома на президента.

Мухика се е отказал от луксозната къща, която по закон му се полага като държавен глава и е предпочел да остане във фермата на жена му. 

Президентът и неговата съпруга сами обработват земята си и отглеждат цветя. 

Този начин на живот, както и фактът, че Мухика дарява 90 % от месечната си заплата от 12 000 долара за благотворителност, са причините уругвайският лидер да бъде обявен за най-бедния президент в света.

„Прекарал съм голяма част от живота си по този начин“, споделя Мухика.

Въпреки че даренията му за бедните и малки предприемачи го оставят с месечен доход от около 775 долара, президентът на Уругвай не се оплаква.

„Мога да живея добре и с това, което имам“, категоричен е Мухика.

„На някои може да им се струвам ексцентричен старец, но това е свободен избор“, добавя той.

„Наричат ме най-бедния президент, но аз не се чувствам беден. Бедни са тези, които работят усърдно, за да постигнат висок начин на живот. Те винаги искат още и още“, казва Мухика.

Уругвайският държавен глава смята, че повечето политически лидери имат „мания да постигат растеж чрез консумиране, като че ли в противен случай ще настъпи краят на света“.

В данъчна декларация от 2010 г. имуществото на Мухика е оценено на едва 1800 долара. Толкова струва и личният му автомобил - „Фолксваген Бийтъл“, модел 1987 г.

Заради скромния си начин на живот, уругвайският президент е спечелил симпатиите на народа. Той обаче е критикуван от своите противници, че не съумява да ръководи политиката на страната - икономиката, например, е в застой.

Хосе Мухика изненада всички и с друго - той подкрепи дебата за легализирането на канабиса в Уругвай. Според него употребата на канабис не е най-тревожното в страната. Той смята, че търговията с наркотици е язвата на обществото.

Мухика е роден на 20 май 1935 г. в столицата Монтевидео.

През 1970 г. се присъединява към партизанското движение „Тупамарос“. След военния преврат през 1973 г. заедно със свои съмишленици е арестуван.

По-късно Мухика създава партията „Движение за участие на народа“ и влиза активно в политиката.

През 2009 г. е избран за президент на Уругвай. От 2005 г. е женен за сенаторката и негова съпартийка Лучиа Тополанска.

  Най-важното
  Всички новини
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
   
  X

  Най-влиятелните хора в Европа се събират в София