Ключовите играчи в размириците в Източна Украйна

OFFNews 30 април 2014 в 11:31 6762 1

Ключовите играчи в размирици в Източна Украйна

Източна Украйна е в хватката на въоръжени сепаратисти, с проруски активисти, които окупират сгради на държавната администрация в повече от дузина малки и големи градове, пише Би Би Си.

Проблемите започнаха, след като проевропейски протестиращи премахнаха властта в Киев, подкрепяна от Кремъл, и Русия анексира Крим.

Изданието е направило профили на някои от ключовите играчи, които участват от двете страни на размириците.

Вячеслав Пономарев – сепаратистки лидер

Вячеслав Пономарев е самоиздигнал се проруски кмет на Славянск, лидер на сепаратисткото движение в Източна Украйна.

Той е опонент на правителството в Киев, което нарича „юнта“.

Пономарев често е забелязван да пътува из Славянск с кола без регистрационни номера, придружаван от мъже с картечници.

Той не беше много известен преди размириците, затова за него няма много информация. Предполага се, че е ръководил малка фабрика за сапуни в региона.

Според непотвърдена информация той е бил съветски войник в Афганистан през 80-те и е свързан с руските спецслужби.

Наскоро той помоли руския президент Владимир Путин да изпрати руски миротворци в Източна Украйна.

Около 40 души, сред които журналисти, наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и украински военни, са държани като заложници в Славянск.

Пономарев обяви, че ще ги освободи в замяна на сепаратистите, задържани от украинските власти.

Игор Стрелков – проруски командир, ръководител на операцията в Славянск

Един от най-известните лидери на протестиращите, Игор Стрелков ръководи въоръжени проруски активисти в Източна Украина и конкретно в Славянск.

Украинските служби за сигурност съобщиха, че той работи за руското разузнаване и че неговото истинско име е Игор Гиркин. Спроед тях Стрелков е роден през 1970 г. и е регистриран в Москва.

Преди това Стрелков е бил активист в Крим. В интервю за руското издание „Комсомолская правда“ Стрелков заяви, че неговата бригада в Славянск е формирана в Крим само от доброволци, но повечето от тях са били част от руските военни в Чечня, Централна Азия, Югославия, Ирак и дори Сирия.

Според различни източници Стрелков също е участвал в конфликта в Югославия като доброволец, а в Чечня е бил изпратен като военен.

Руските медии обаче отричат той да е свързан руската войска. Всъщност те предполагат, че той е ентусиаст в областта на военното дело, който специализира в исторически възстановки на битки.

Руските медии го характеризират като командир на силите за самоотбрана в Славянск, но са категорични, че той няма връзка с руското разузнаване, а по-скоро е пенсионирал се офицер от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ). Преди да се пенсионира, той е работил в Дирекцията за борба с международния тероризъм към ФСБ.

Сергей Тарута – губернатор на Донецк

Една от ключовите фигури на украинското правителство на Изток, Сергей Тарута е избран за губернатор на Донецкия регион, за да отстоява официалната власт и да потуши протестите в района.

Въпреки това редица градове бяха окупирани от проруски активисти и въоръжени мъже в немаркирани униформи.
Тарута твърди, че никога не е искал да става губернатор. Той е един от основателите на Транснационалната металургична корпорация.

Украинското издание на Forbes го определи като един от най-богатите жители на Украйна, като според списанието богатството му възлиза на 697 млн. долара.

Тарута работи в един от бизнес центровете в града, докато сградата на областната администрация в Донецк остава окупирана от протестиращите.

Според него бившият украински президент Виктор Янукович и неговите приближени, които напуснаха страната през февруари, играят ключова роля в протеста на сепаратистите в Източна Украйна.

Тарута е категоричен, че тяхната цел е да не позволят осъществяването на президентските избори, насрочени за 25 май.

Генадий Кернес – кмет на Харков

Генадий Кернес е кмет на Харков от 2010 г.

Той беше прострелян и тежко ранен от неизвестен стрелец в Харков на 28 април.

Кернес първоначално беше поддръжник на президента Янукович, но това се промени след смяната на правителството в Киев. Наскоро той подкрепи идеята за единна Украйна.

Кметът е описван като „миниолигарх“ - успешен бизнесмен, достатъчно богат, за да постигне успешна кариера в политиката.

Той е обвиняван в това, че е започнал бизнес кариерата си като шеф на организирана престъпна група – обвинение, което той отрича, признавайки, че е лежал в затвора за измама, факт, определян от него като дребно престъпление, частично изфабрикувано от враговете му.

Кернес е близък приятел на кандидата за президент от Партията на регионите Михаил Добкин.

Най-важното
Всички новини