Историята на 'мъжа с три лица'

OFFNews 17 април 2018 в 11:37 7384 1

Снимка AFP

Наричат Джером Хамън "мъжът с три лица". Той се намира в болница в Париж три месеца след неговата втора трансплантация на лице и бързо приема новата си "идентичност". 

Лицето му е гладко и не се движи, предстои черепът, кожата и чертите му да бъдат напълно подравнени - процес, който включва използване на имуносупресори, които да предотвратят тялото му да отхвърли трансплантацията. 

Джером Хамън страда от неврофиброматоза тип 1 - генетично заболяване, при което се засяга растежът на клетките в нервната система, което води до образуване на тумори в нервната тъкан. 

Първата трансплантация е извършена през юли 2010 г. и е успешна. Втората операцията на 43-годишния мъж е извършена на 15 и 16 януари и той продължава да се възстановява. 

Хамън обяснява, че се чувства добре и няма търпение да дойде края на лечението, с което стой се превърна в първия мъж, получил две трансплантации на лице, съобщи AFP. 

Негов лекар отново е пластичният хирург Лоран Лантиери. Той е начело на екипа, който извършва процедурите на Хамън. 

Той извършва и първата операция на Хамън през юли 2010 г.

Операцията тогава е успешна, но през същата година след обикновена настинка се налага да бъде лекуван с антибиотик, който не е съвместим с имуносупресорите, които приема. През 2016 г. започва да показва знаци, че тялото му отхвърля новото лице. 

Миналото лято Хамън е приет в болница, а през ноември лицето му е премахнато заради некроза. Той остава в болницата два месеца без лице, докато се търси нов донор.

Това време показва характера на Джером. Всички в болницата разказват колко са впечатлени от неговия кураж, волята му и силата на характера му в тази трагична ситуация. 

"Докато чакаше, той не се оплака нито веднъж и дори беше в добро настроение", разказва анестезиологът Бърнард Чоли. 

В крайна сметка е намерен донор - 22-годишен мъж, починал на стотици километри от Париж. 

След усилията на Лантиери, лицето на донора е транспортирано колкото се може по-бързо до болницата в Париж. Сутринта на следващия ден Хамън вече е в болничната си стая след новата трансплантация, а лекарите отчитат положителните знаци на добър цвят на новото му лице. 

Операцията отговаря на ключов въпрос за Лантиери и за останалата част от медицинския свят - може ли да се повтори трансплантация на лице, а отговорът е "да". 

За да се избегне отхвърляне на новото лице пациентът преминава лечение на кръвта в рамките на три месеца преди трансплантацията. 

Така въпреки всички страдания Хамън днес отново е щастлив. 

"Веднага приех първата трансплантация. Помислих си: "Това е новото ми лице" и този път отново е така", казва Хамън. 

"Ако не бях приел това ново лице, щеше да е ужасно. Това е въпрос на идентичност... Но това е, това е хубаво, това съм аз", допълва той. 

До момента са извършени около 40 трансплантации на лице по света. Първата трансплантация е на французойката Изабел Диноар през 2005 г.

За друг подобен случай - трансплантация на лице на пожарникаря доброволец от Мисисипи Патрик Хардисън можете да прочетете в НаукаOFFNews

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

1

Emil Kasamakov

17.04 2018 в 13:13

Джером Хамън?

Човекът е французин, бе! Жером Амон му е името. Отде ви хрумна, че трябва да е с английско произношение?