Европейската ни шампионка по щанги не иска да бъде осиновена

Антония Чорева Последна промяна на 01 ноември 2016 в 11:08 15262 1

Снимка Сергей Антонов

Галя Шатова

Европейската ни шампионка по вдигане на тежести Галя Шатова е всъщност едно необикновено дете. Не само защото е европейска шампионка, а и защото е едно изоставено от родителите си дете, което от бебе живее в домове за деца.

Съвсем случайно я открихме, когато посетихме Центъра за деца в Карлово по проекта на програмата на социално министерство „Деца помагат на деца“.

Влязохме там и директорката на центъра Мариана Иванова ни каза – "Имаме прекрасни деца, отличничка с успех 5.47 и европейска шампионка".

Галя стоеше на масата в дневната на къщата и правеше с всички останали изоставени от родителите си деца тикви и паячета от хартия за Хелоуин.

Тя не реагира, когато името й беше споменато като европейска шампионка, която е взела не един, а три златни медала за България на първенството в Полша за кадети този септември.

Галя Шатова е взела титлата в категория до 58 кг. с три първи места – в изхвърлянето със 78 кг., в изтласкването с 90 кг. и в двубоя. Трите си медала тя държи над леглото в стаята си, където живее с още две момичета от центъра за деца.

Може да е скромна, но в погледа й се вижда силата и волята, която има.

Галя е на 15 години и разказа, че откак е родена е все в дом, никога не е живяла със семейството си.

„Била съм в дом в Пловдив, в село Зелениково, в Калофер“, раказва ни тя и добавя, че никога не е живяла с родителите си. Дори съвсем наскоро се е срещнала за първи път със своята майка, коятодосега е идвала да я види два пъти. Майка й живее в Карлово, на метри от нея, но е шизофреничка, не се е справяла с отглеждането на Галя и още от бебе тя е била дадена в дом. Галя не знае кой е баща й, но знае, че има сестра на 20 години, от друг баща.

„Никога не съм живяла в истинска семейна среда, с родители“, казва тя, но добавя, че в къщата за деца в Карлово се чувства щастлива, като у дома си. В центъра в балканското градче живеят 15 деца, горе-долу всички на нейната възраст. Приятели са, споделят общи стаи, храната, игрите, телевизора.

„Съвсем скоро имаше интерес към Галя, семейство искаше да я осинови, но тя категорично отказа“, разказва директорката Мариана Иванова и добавя: Тук се чувства добре. Ходи по състезания, ходи по лагери да тренира – в София, в Сопот, но винаги се връща тук“.

Попитах я, какво иска да прави, Галя ми каза: „Искам да тренирам, тук към клуб Самсон Сопот, не искам да живея другаде, нито в чужбина, нито в Сопот“. „Единственото, което искам е, да науча английски език, за да мога да говоря по международните състезания, продължи тя.

А как Галя от дома се озовава на международните състезания. От центъра в Карлово държат всяко дете да ходи на училище и да го посещава всеки ден. Галя учи в Карлово. В часовете по физическо треньорът по вдигане на тежести я забелязва, че е много силна и бърза. Пита учителя и по физическо от СОУ “Христо Проданов” в Карлово за нея и й предлагат да започне с щангите.

Преди да се прехвърли към спортния клуб в Сопот, Галя тренира във физкултурния салон с една малка щанга и всички забелязват, че я мята като перце.

Днес Галя Шатова тренира вдигане на тежести при треньора Иван Лухов и е състезател на Националния отбор на България по вдигане на тежести /категория кадетки/. А зад гърба й има вече редица постижения от престижни международни и световни турнири – всички в малката светла и подредена детска стаичка в центъра за настаняване на изоставени деца в Карлово.

„Ще продължавам и само с това искам да се занимавам“, категорична е тя.

 

Най-важното
Всички новини