Да режисираш живота си – от детство без родители до собствен бизнес

Зарина Василева Последна промяна на 02 юли 2019 в 10:14 13263 0

Историята на Цветан е като филмов сюжет. Негова е и главната роля, и режисурата, а продуценти са Фондация „Конкордия България“ и Български център за нестопанско право (БЦНП). При този звезден екип, щастливият край е неминуем.

Пътят към една мечта

Цветан е изоставен от родителите си като съвсем малък. Живее в дом за деца, лишени от родителски грижи, завършва средното си образование и се опитва да подреди живота си. Винаги е знаел, че иска да бъде фризьор, но за целта му е необходимо обучение, което той няма как да заплати. Вместо да се лута в омагьосан кръг и да се оставя да бъде „дундуркан“ от различни институции, както самият той се изразява, Цветан решава, че има нужда от нов град, нова обстановка и нови хора. Идва в София и попада в „Конкордия“, решен да използва максимално предоставената му възможност:

„Три месеца са изключително много време, за да си стъпиш на краката и да си намериш работа. Осигурени са ти дом, храна, средства. Какво друго ти трябва? Само да хванеш шанса и да действаш. Винаги съм вярвал, че не бива да чакаш проблема, за да го решиш, а трябва да го предотвратиш.

В „Конкордия“ получих това, от което се нуждаех – разбиране, напътствие, помощ, средства. Бях благодарен и се опитвах да си намеря работа възможно най-бързо, но нямах идея, че ще сбъднат най-голямата ми мечта. Една сутрин казаха, че който иска може да се запише на фризьорски курс, осигурен от тях. Като чух това и вече бях на вратата“, усмихва се Цветан.

„Фондация „Конкордия България“ подкрепя деца, младежи и семейства от уязвими групи. Основата ни цел е да ги върнем обратно в обществото, децата – да се включат и задържат в образователната система, младежите – да си намерят работа, за да са независими, семействата – да могат да се грижат за децата си. Освен различните програми, по които работим, имаме два социални бизнеса. Единият е фризьорски салон, в който младежите, които се интересуват от тази професия, но нямат възможност за обучение и практика, могат да бъдат обучени от майстор – стилист. При достатъчно сериозно отношение се записват и на професионален курс, който е на разноски на организацията. След него имат възможност да продължат практиката си отново в салона. Създали сме тази програма с ясното съзнание, че теорията е немислима без практика, затова предоставяме възможност за овладяване и на двете“, разказва Юлия Йорданова от „Конкордия България“.

Цветан проявява най-голяма упоритост, желание и творчество от всички. Скоро след стажа си, той не само остава да работи в салона, но и започва да го ръководи съвсем сам. Затова от „Конкордия“ го изпращат на следващо обучение - за мениджърски умения.

„В рамките на програмата той получи подкрепа от нас, но положи изключителни усилия и даде много от себе си. Когато се почувства готов да прави собствен бизнес, ние оставихме разработения салон на него, а преместихме нашата програма в друг обект. Вече 3 години той работи сам и е един от нашите най-успешни примери“, не крие радостта си Юлия.

Щастието е невъзможно без благодарността

„Благодарен съм изключително много на „Конкордия“ за цялата помощ, както и за обучението за управление на собствен бизнес. То е много полезно, за да си подготвен какво те чака и да пресметнеш много добре всички разходи и рискове. Някои си мислят, че е лесно – имаш салон, собствен бизнес и парите валят, но не е така. Разходите са доста, трудно е, но реших, че вече ставам на възраст и нямам време за губене. Не мисля, че животът ми е длъжен. Вярвам, че за да получиш, трябва да дадеш,“ разкрива веруюто си Цветан.
Споделя, че го натъжават хора, на които им се дава шанс, а те не се възползват от него. Не подхождат сериозно към учене и работа, а живеят ден за ден. Сблъсква се понякога и с предразсъдъци, но се опитва да не обръща внимание, а да си върши работата.

„Когато нещо не те прави щастлив – рискувай. Не стой там, където те тъпчат, не си търси оправдания и не се оплаквай. Трябва да проявиш силна воля и характер. Да надскочиш егото си и да признаеш грешките си. Трудно е, но когато го минеш се чувстваш удовлетворен. Не е интересно да избираш лесния път. Това ме научиха в „Конкордия“, това мога да посъветвам и младежи като мен.

Обичам работата и салона си. Перфекционист съм и съм прецизен и към хората, и към детайлите. Като малък не съм получавал много внимание, но пък сега го отделям с радост на клиентите си. Удовлетворен и щастлив съм. Постигнах най-главното, но не спирам да мечтая. Ако разполагам с голяма сума пари, няма да си купя дом, както много хора предполагат, а ще я вложа отново в работа си. И оставам в България“, категоричен е Цветан.

Смелостта заслужава подкрепа

„Това, което отличава успелите младежи като Цветан е осъзнаването, че ако искаш да си добре, това зависи само и единствено от теб“, споделя Юлия.
Освен фризьорския салон, „Конкордия“ развива още един социален бизнес – ателие за свещи. Първоначално започнало като трудотерапия, днес то е място, в което младите хора усвояват трудови умения и подобряват своята сръчност и дисциплина. Развиват способност да общуват и да творят изключително красиви свещи с уникален дизайн и гарантирано качество.
Подобно на салона, ателието известно време се е управлявало от брат и сестра, които в процеса на работа, не само усвоили техниките за извайване на сложни форми и съчетаване на цветове, но и преобразили себе си. Той се върнал в училище, уверен, че може да завърши образованието си. Тя била едно уплашено момиче, което не влизало в контакт с никого. Днес се усмихва, разговаря с хората и отново проявява любопитство към света.

Успешните деца на „Конкордия“ рискуват, опитват, дерзаят и неминуемо успяват. Така е, защото и самата фондация е пример за тях. Преди няколко години „Конкордия" участва в конкурса за социално предприемачество на Българския център за нестопанско право и печели ценна подкрепа. Програмата „Предприемачество за нестопански организации“ се реализира от 8 години и включва обучения за развитие на стопанска дейност от неправителствени организации, съвети при подготовката на идеята за стартиране на дейността, участие в конкурс „Най-добър бизнес план на неправителствена организация“ и менторска подкрепа за наградените организации.

"Програмата за социално предприемачество на БЦНП даде възможност да погледнем с други очи на инициативата ни за трудотерапия – в ателието за свещи и във фризьорския салон. Видяхме, че освен със социална функция, тя може да е и бизнес ориентирана. Благодарни сме, че имахме шанса да участваме, както и нашата бизнес идея да бъде оценена от журито“, споделя Юлия и пожелава на бъдещите участници „да мечтаят смело и да реализират мечтите си!"

Програмата „Предприемачество за нестопански организации“ 2019/2020 е отворена за кандидатстване до 14 юли. Чрез нея можете да режисирате всичките си идеи, за да постигнете и най-дръзките си цели. Екипът е забележителен, постиженията му са вдъхновяващи, а подкрепата – незаменима. Нужна ви е само малко от смелостта на Цветан.

Най-важното
Всички новини