Борбата срещу рака от първо лице: Историята на Любка

Вероника Шербанова 24 октомври 2013 в 21:02 11632 1

Д-р Емануил Найденов и Любка в болницата
Д-р Емануил Найденов и Любка в болницата "Св. Иван Рилски". Снимка: Сергей Антонов

Любка е първият българин, лекуван с ваксина срещу рак на мозъка. Любка е и главният герой в документалния филм "Остани", разказващ за болестта и лечението на жената по метода на специфичната имунотерапия.

Любка е от Петрич и е икономист по образование. Дълги години притежава магазин за дамски дрехи. Бизнесът й обаче започва да запада и се налага да затвори магазина. Малко по-късно получава тежката диагноза мултиформен глиобластом и животът й се преобръща.

"Имах мигрена. Ходих на лекар и започнах лечение на симптомите", започва разказа си Любка.

Малко по-късно се появява парене и изтръпване в едната й ръка, започва да изпуска предмети.

Няколко дни след като празнувах 50-годишния си юбилей, получих нов симптом. Когато се събудих сутринта, устата ми беше леко изкривена. Веднага отидох на преглед при невролог, защото си помислих, че съм получила някакъв мини инсулт, обяснява Любка.

Направиха ми ядрено-магнитен резонанс и ми казаха, че става въпрос за тумор. Веднага заминахме за София, за да се консултирам с неврохирург. "Така се случи всичко неочаквано за нас", казва тя.

Малко след като поставиха диагнозата, започнахме да търсим информация. И навсякъде намирахме едно и също - че това е най-тежкият вид рак. Трябваше само да разберем в кой стадий е, разказва синът на Любка. 

За операцията решават да се доверят на специалистите от болница "Св. Иван Рилски".

Туморът се намира много близо до зоната в мозъка, която отговаря за движенията, затова предварително се обсъжда вероятността за някакви двигателни нарушения след операцията.

Целта е да се изреже възможно най-голяма част от тумора, но в същото време не искаме пациентката да остане парализирана след операцията. В тези случаи рискът е много голям и затова много хирурзи отказват да оперират, обясняват специалистите.

Операцията продължава 9 часа, като се използва нова технология, въведена през 2009 г. Операцията е успешна. Туморът е изваден и замразен.

Когато си отворих очите в болницата, си помислих колко е хубаво да виждаш небето и слънцето, колко е хубаво да си жив, казва Любка.

Съгласих се на операцията въпреки рисковете. Реших да рискувам и близките ми ме подкрепиха. Много плаках. Направих си една равносметка, започнах да дава и наставления кой какво да прави, ако се случи най-лошото, обяснява жената.

А ти се живее. Започваш да мислиш за всички неща, които си направил, и за онези, които не си успял. Искаш да направиш сватба на детето си, дъщеря ми скоро щеше да се дипломира, да дочакаш внуци, споделя Любка.

След операцията Любка заминава за град Льовен, Белгия, където ще бъде лекувана с ваксина срещу рак на мозъка.

Ваксината се прави индивидуално за нея, като от тумора се изолират антигени. Чрез тях се активират имунните клетки на тялото, които отново се вземат от пациента. Ваксината се поставя на пациента и благодарение на нея организмът на болния има шанс да се „пребори“ с останалите след операцията злокачествени туморни клетки.

Първото поставяне на ваксината е в началото на май миналата година. Пациентите с мултиформен глиобластом живеят около 8 месеца, а тези с рецидив - около 4. Близо година и половина след поставянето на ваксината Любка е добре, обясни д-р Емануил Найденов.

Любка е първият българин, лекуван с ваксина срещу рак на мозъка. За нас тя е и най-успешният до момента случай, тъй като е лекувана най-дълго по тази методика, което е определящо за онкоболните пациенти, допълни той.

Историята на Любка е разказана в документален филм за лечението на мутлиформен глиобластом с ваксина срещу рак на мозъка.

Автор и режисьор на филма „Остани“ е Цветана Маринова, продуцент е Веселин Горанов, а главен оператор – Мартин Димитров. Филмът е създаден с помощта на д-р Емануил Найденов, познат OFFRoad-Bulgaria като emanuilis.

Д-р Найденов работи за отварянето на референтен център за прилагането на метода в България. Помещения за центъра са предоставени от болница “Св. Иван Рилски”.

Премиерата на филма уважиха създателят на метода проф. Стефан Ван Гол и посланикът на Белгия Аник Ван Калстер.

Няма граници, ако искаш да се бориш за живота си. Този филм разказва не толкова за самото лечение и за метода, колкото за това какво изпитва пациентът при срещата с болестта, как изглежда болестта в неговите очи, коментира проф. Ван Гол.

Най-важното
Всички новини