Зеленски в Хага: Украйна ще победи и светът ще види Путин на подсъдимата скамейка

Руснаците трябва да бъдат съдени като нацистите от Третия райх на Нюрнбергския процес, смята президентът

OFFNews 04 май 2023 в 16:15 2566 24

Зеленски
Володимир Зеленски.

Президентът Володимир Зеленски, който е на официално посещение в Нидерландия, заяви по време на речта си в Хага, че е уверен, че Украйна ще спечели войната. След победата светът ще може да види руския президент Владимир Путин на подсъдимата скамейка, убеден е държавният глава.

"Разбира се, всички ние искаме да видим тук още един Владимир. Искаме да го видим в Хага. Този, който трябва да бъде осъден за престъпните си действия. Сигурен съм, че това ще се случи, когато ние победим. И ние ще победим", отбеляза той.

Президентът на Украйна подчерта, че пълното правосъдие за престъпленията на руската агресия срещу Украйна не може да бъде осигурено от друг съд. Той подчерта, че сега Украйна се нуждае от истински мир, от истинско правосъдие, от истинска свобода, а не от някакви техни хибридни форми.

Зеленски заяви, че само през април руснаците са извършили 6139 военни престъпления в Украйна, като са убили 190 възрастни и 17 деца и са ранили още над 400 цивилни.

"Едно руско престъпление доведе до всички останали - това престъпление е агресията. То е основното престъпление, началото на злото. За това престъпление трябва да има отговорност. Това може да бъде постигнато само чрез трибунал", добави президентът.

Според него е необходимо опитът от Нюрнбергския процес срещу представителите на Третия райх за престъпленията, извършени по време на Втората световна война, да се превърне в нова реалност.

"Ние подкрепяме създаването на такъв трибунал. Искаме да продължим традицията на задължителното наказание за престъплението агресия като гаранция за неповтаряне на тази агресия. Ако искаме справедливост, не трябва да търсим оправдания или да се позоваваме на недостатъците на международното право. Трябва да вземем смели решения, които да поправят недостатъците, които за съжаление съществуват в международното право", заяви президентът.

Според Зеленски именно това трябва да се направи сега, защото "всичко друго би било слабост".

"В името на нашите деца и нашето бъдеще не можем да се откажем от идеята за такъв трибунал... Призовавам света да не се страхува... Това е наша историческа отговорност, отговорност на съвременното поколение - да накажем Русия за престъплението агресия... Светът трябва да се чувства в пълна безопасност", каза той.

По-специално държавният глава уточни, че украинските съдилища ще осигурят по-голямата част от наказанията за военните престъпления на Русия, но само една институция е способна да отговори на първоначалното престъпление агресия - "истински и пълноценен трибунал".

Зеленски завърши речта си, като подчерта, че тази война трябва да се превърне в последната война в света.

"И ние ще го направим", заключи той.

Официалното посещение на Зеленски в Нидерландия започна в сряда вечерта, 3 май, като вече бяха организирани и планирани срещи с високопоставени служители, както и с представители на Международния наказателен съд.

Президентът ще има аудиенция и при крал Вилем-Александър, ще се срещне поотделно с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте и в тристранен формат с Рюте и министър-председателя на Белгия Александър де Кроо.

Тридесет и шест държави вече работят по създаването на специален трибунал срещу Русия, като последната, която се присъедини към списъка, е Северна Македония. Украинските власти призовават и други държави да се присъединят към основната група за създаване на специален трибунал за престъплението агресия срещу Украйна.

През януари Европейският парламент подкрепи резолюция за създаване на трибунал за руски висши служители, по-специално за руския президент Владимир Путин, за престъпления и агресия срещу украинци.

Впоследствие подобна резолюция беше подкрепена и от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. В този документ се говори за специален трибунал, който да изправи пред съда висшето политическо и военно ръководство на Русия и Беларус за извършване на престъпления и агресия срещу Украйна.

В същото време в страните партньори и сред експертите продължават дискусиите относно формата, която този трибунал ще приеме.

По-специално се разглеждат няколко варианта за трибунала, включително т.нар. хибриден или интернационализиран трибунал. Предлага се той да се основава на украинската юрисдикция и международното право, а в правораздаването да участват съдии от други държави.

Украйна обаче не подкрепя създаването на "хибриден трибунал" и смята идеята за неприемлива. В крайна сметка подобна форма на трибунал не гарантира снемането на имунитета на Путин, Лавров и други лидери на терористичната държава и ще им даде възможност да избегнат отговорността за престъплението агресия срещу Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

24

Johnny B Goode

05.05 2023 в 15:28

Чиче, абе ти май пишеш колкото да можеш да си сложиш сам плюсчетата.
Да не би майка ти да не те е обичала едно време и оттогава да са ти тези комплекси?

616

23

Ravel

05.05 2023 в 10:51

Международният съд в Хага е главен съдебен орган на ООН. Известно е още, че решенията му не са задължителни. Може би Зеленски има предвид Международния наказателен съд, който също е в Хага. Само, че статута на този съд не е признат от Русия , от Израел и от Китай. САЩ също не признават интернационалния съд и дори имат закон, който дава право на президента да използва всички възможни средства, включително и военна инвазия по лична преценка, с цел връщане на задържани от съда държавни лица.

-529

22

6екеr4о

05.05 2023 в 10:33

За мен не представлява удоволствие да нахраня някой путинярещ троляк, не че не заслужава, ама си е чиста загуба на време, та иска ми се да припомня на форумната публика, че холандското общество много сериозно преживя неспособността на собствения им мироопазващ контингент да предоврати клането в Сребреница по време на юговойните.

В тоя ред на мисли предполагам, че ръководството на държавата им много сериозно ще подходи към организирането и провеждането на съдебен процес, блядовете трябва да си платят!

345

20

Джендо Джедев

05.05 2023 в 06:42

Борисов,

Много ми е смешно когато някой като теб изръси някоя идиотщина, ти си му кажеш, че е идиот, а той ти вика, че си нямал аргументи и само си го обиждал. :D Или си вярваш, че някой нормален човек се "сбори с прасе" и ще търси аргументи, за да обори някоя идиотщина?

2073

19

Johnny B Goode

05.05 2023 в 03:13

Борисов, абе ти да не си бившия Красимирчо Георгиев?
Той ги ръсеше такива дълбокоумни бисери и говореше за аргументи.
То бива реинкарнации, ама някои тъдява сте направо индийски божества.

345

17

Джендо Джедев

04.05 2023 в 20:15

Спиртосания,

О, за такива мишоци като теб светът наистина се изчерпва с Рашка, да. :D

345

16

Джендо Джедев

04.05 2023 в 20:14

Борисов, така е, много са виновниците - марсианците, венерианците, тия от Проксима-Центавър пък - ептен! А, да, и Сорос и Костов, разбира се! :D

345

15

Джендо Джедев

04.05 2023 в 20:13

Чиче,

А да гледаш как се палят руски складове за гориво и рафинерии е още по-безценно. :D
 
X

Да помогнем на украинските деца!