Секунда не достигна на Милица Мирчева за рекорд на маратона в София

OFFNews 10 октомври 2021 в 16:24 4164 0

Сензационната една секунда не достигна след 42.195 км на Милица Мирчева да подобри държавния рекорд в атлетическия маратон. Куриозът се оказа главното събитие на тазгодишния Wizz Air София маратон, в който зрителите видяха най-бързото бягане на българка на родна земя.

Милица финишира за 2.35:03 ч., а секунда по-бързо бе бягала Галина Горанова през 1996 г. в Хюстън. Въпреки това Мирчева получи най-много аплодисменти и поздравления за невероятната битка и върховото постижение, което регистрира, като остави след себе си 4 представителки на елитната кенийска школа в маратона.

Въпреки студеното, дъждовно и ветровито време, 38-ото издание на най-масовото и популярно бягане у нас събра на старт над 3000 атлети от 32 държави, а стартиралите на 10 км бяха рекордните 1700. Точно в 9.30 от площад Александър Батенберг пред Национална художествена галерия потеглиха участниците в класическия маратон на 42.195 км. Стартът бе даден от председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев и президента на БФ волейбол и члена на Изпълкома на БОК Любомир Ганев.

Изключително драматично премина борбата по трасето при жените. Милица Мирчева се откъсна още в началото със силната амбиция да подобри брадатия държавен рекорд, поставен преди четвърт век отвъд Океана. По-късно тя бе застигната от туркинята Ердал Тубай, която в последните километри се оказа по-свежа и спечели, но с това помогна на българката да запише много силен резултат. Мирчева остана втора с 2.35:03 ч., само на една секунда от рекорда на Галина Горанова от Хюстън през 1996 г. Специалистите на фотофиниша дълго разчитаха записа, но в крайна сметка това бе потвърдено като официален резултат. Все пак, всички на финала приветстваха Милица като победителка, тъй като тя регистрира най-доброто време на българка у нас.

При мъжете с 2.15:47 ч. Дънкан Коеч от Кения финишира на близо минута пред мароканеца Мохамед Шабо, бронзът остана за Ахмет Алканоглу от Турция с 2.19:47 ч. И при мъжете, и при жените рекордите на трасето не бяха подобрени. Състезанието бе валидно и за държавно първенство по маратон, което при дамите естествено бе спечелено от Милица Мирчева, докато при мъжете триумфира Мирослав Спасов – и двамата са представители на СК „Атлет“ Мездра.

В полумаратона най-бързи бяха украинците Наталия и Богдан Семьонович, спечелили съответно с 1.17:47 ч. и 1.04:22 ч. В по-кратката дистанция на 10 км Лиляна Георгиева грабна титлата с 40:44 мин. при жените, докато при мъжете победител е Сава Тодоров с 34:54 мин. За втора поредна година кенийката Наом Джабет спечели големия Джакпот, предвиден за най-добро представяне във провежданата вече шеста година верига „Бягането като начин на живот“, включваща три маратона.

Кенийката остана днес пета, но заради двете си победи преди това в Стара Загора и Варна, остана недостижима в крайното класиране Победителите бяха поздравени от министъра на младежта и спорта Андрей Кузманов, който връчи лавровите венци на шампионите в маратона, останалите призьори бяха отличени от Владимир Гълъбов - старши мениджър „Комуникации” на „Софийска вода” АД, Анатоли Илиев, Диян Драшков – спортен директор на БФЛА, Даниел Дуков – спортен директор на софийския маратон и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!