Дънекова хваната с хормон на растежа

Употребата му има страшни странични ефекти

OFFNEWS 12 август 2016 в 10:10 3627 0

Стана ясно с какъв точно допинг е била хваната лекоатлетката ни Силвия Дънекова при внезапната проверка в Рио де Жанейро. От БОК разпространиха официална информация по случая. Оказва се, че това е вид хормон на растежа, който според прочутия ни треньор Георги Димитров - Корема атлетката едва ли е взимала на своя глава.

Той индиректно насочи подозренията към лекаря Ангел Лозанов, който е доктор на националния отбор, личен лекар на Дънекова и едновременно с това нейн треньор. Хормонът на растежа позволява да се извършват по-голям обем натоварвания, но има тежки странични ефекти като увеличаване на размера на челюстта и веждите, разширяване на езика и увреждане на сърцето, черния дроб и бъбреците.

Ето и декларацията на БОК:

"Ръководството на българската олимпийска делегация в Рио бе уведомено, че в допинг пробата на състезателката по лека атлетика Силвия Дънекова е открито наличието на неспецифична субстанция. Дънекова е подложена на внезапен извън състезателен тест на 30 юли, малко сред пристигането й в олимпийското село. Два дни по-късно тя минава нова внезапна проверка с даване на кръв и урина.

На 8 август МОК информира състезателката, че при изследването в нейната проба А от 1 август се установява наличие на methoxy polyethylene glycol-epoetin beta (CERA), което е eryrhropoiesis-stimulating agent (ESA) – неспецифична субстанция от групата, забранена по Раздел S 2.1.1 от Списъка на WADA (известна още като „пептидни хормони и хормони на растежа“). Поискано е отварянето на проба Б и въз основа на това Силвия Дънекова е с временно спрени права. Изследването на проба "Б" потвърди резултата от проба "А". Съобразно разпоредбите състезателят и МОК ще трябва да изразят своите позиции пред КАС", пише в съобщението на БОК.

Самата Дънекова в телевизионно интервю обяви, че няма да се бори да изчисти името си, а ще сложи край на кариерата си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !