След FaceApp: приложение показва как биха ви нарисували великите художници

OFFNews 23 юли 2019 в 16:05 2890 0

След манията по FaceApp, нов уебсайт използва изкуствен интелект, за да превърне селфитата ви в картини от класическото изкуство, съобщава bTV.

AI Portraits използва огромна база данни от над 45 хил. произведения от XV в., за да “нарисува” класически портрет на всеки от нас.

В интернет и на пазара за приложения съществуват много други подобни програми, но с една съществена разлика, уебсайтът използва технология, наречена Generative-Adversarial Network (GAN). В миналото тя е била използвана както за стряскащо близките с реалността фалшиви видео изображения, така и за доста смешните и нелепи маски за Хелоуин.

GAN е създадена от две неврални мрежи, които работят помежду си, за да създадат убедителен краен продукт. Първата е т.нар. дискриминатор. Тя е обучена да разпознава лицата на различни известни личности. Втората е генератор. Тя се учи как да създава нов портрет на базата на която и да е снимка.

Крайният резултат е портрет, който (в повечето случаи) наподобява доста на оригинала. Но не 100 процента. Такава е и била целта на авторите.

След проблемите със сигурността на FaceApp, създателите на AI Portraits бързат да успокоят, че снимките ви единствено се сравняват с произведения на изкуството и не се запазват в база данни, а се изтриват веднага след генерирането на портрета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови