Златното съкровище от Наг Сент Миклош в България през април

ОFFNews 03 февруари 2017 в 15:33 13346 0

Златното съкровище от Над Сент Миклош – едно от най-големите и представителни ранносредновековни съкровища в Югоизточна Европа, ще гостува на Националния археологически музей в София, съобщиха от Министерството на културата.

Златното съкровище е открито през 1799 г. край банатския град Над Сент-Миклош в, Румъния. Братята Христо и Кирил Накови, които са преселници от България, намират случайно предметите от съкровището и го предават на император Йосиф Втори. В знак на благодарност монархът им дава благородническа титла на името на града - Надсентмиклош, и ги възнаграждава богато.

В момента съкровището е изложено във Виенския музей за история на изкуството. Там е анотирано като прабългарско и се смята, че е от 9 век. Въпреки това учените спорят за произхода му - различни мнения твърдят, че то е аварско, тюркско или с печенежки произход.

Преди години пред в-к "Труд" група изтъкнати български историци, сред които и проф. Божидар Димитров, твърдяха, че то е принадлежало на хан Аспарух.

През 70-те години на миналия век, когато Людмила Живкова е министър на културата, австрийският канцлер Бруно Крайски подарява на българската държава копие на съкровището, което се държи в Националния исторически музей в София.

Изложбата се организира от НАИМ при БАН съвместно с Музея за история на изкуството във Виена и ще може да бъде посетена в периода от 6 април до 30 юни 2017 г.

Пълният комплект оригинални съдове ще бъдат изложени в зала „Трезор” на Националния археологически музей.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови