Започва серия от протести в подкрепа на Александър Морфов

OFFNews 01 март 2023 в 09:41 2844 0

Морфов/Кръстева

Снимка Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Морфов/Кръстева

Серия от протести в подкрепа на режисьора Александър Морфов започват в София, след като вчера стана ясно, че Морфов е дисциплинарно уволнен от директора на Народен театър "Иван Вазов" Васил Василев.

Морфов, който бе главен негов режисьор, поведе акция срещу PR-а на театъра Велислава Кръстева, която в деня на последните парламентарни избори се появи в компанията на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Самата Кръстева е дългогодишен PR на ДПС, бе и заместник-министър на културата в кабинета "Орешарски".

Скандалът в театъра доведе до оставката на Кръстева и до дисциплинарното уволнение на Морфов.

Уволнението на режисьора предизвика реакция и вчера пред Народния театър се събраха негови колеги. Подобно събиране ще има и днес от 17.30 часа на същото място. Утре от 14.00 часа пред Министерство на културата е обявен протест  в подкрепа на Морфов. Протестите се организират с помощта на фейсбук групата "Подкрепа за Александър Морфов".

В мотивите за утрешния протест пише следното:

"На 28.02.2023 г. режисьорът Александър Морфов беше дисциплинарно уволнен от Народен театър "Иван Вазов". Причината, която беше изтъкната в медиите, е: "Уронване на авторитета и престижа на директора на театъра".

Aлександър Морфов е едно от най-големите имена в българския и европейския театър и неговият труд поддържа високия престиж на театралното изкуство у нас. Вярваме, че мястото на Александър Морфов е на най-голямата театрална сцена в България - Народен театър "Иван Вазов".

На 02.03.2023 г. в 14:00 ч. се събираме пред Министерство на културата, за да изразим своята подкрепа към Александър Морфов и да поискаме оставката на директора на Народен театър "Иван Вазов".

OFFNews.bg ще излъчва на живо утрешния протест пред Министерство на културата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови