Започва леенето на паметника на Георги Минчев

19 септември 2012 в 17:51 8280 3

Снимка: Сергей Антонов
Снимка: Сергей Антонов

Вече е готов гипсовият макет на паметника на Георги Минчев, който ще бъде поставен в Алеята на рока в Каварна, редом до паметника на Рони Джеймс Дио.

Гипсовата фигура напусна ателието на скулптора Красимир Ломски в София. Васко Кръпката, Димитър Генчев от вестник "Стандарт" и Владимир Йончев, главен редактор на OFFNews.bg бяха хората от Инициативния комитет за изграждането на паметника, които помогнаха високият 2,30 метра и тежащ над 200 кг гипсов макет да бъде натоварен на бус и да поеме към Каварна. За шофьор на буса се цани Кирил Стоянков - Кики, екскитарист на групата "Джендема" и един от многото музиканти, които са съпричастни с идеята за издигането на паметника на Бате Гошо.

Каузата обедини почти всички български музиканти. В благотворителния концерт, който набра част от средствата се включиха Кирил Маричков, Пеци Гюзелев, Валди Тотев, Иван Лечев, Елица Тодорова, Милена Славова, "Джендема", "Три и половина", "Сънрайз", "Монолит", "Блус трафик", Георги Денков, Звезди Керемидчиев. На каузата помагат още Ивайло Крайчовски, журналистите Росица Николова, Юри Лазаров, Стефан Миланов, Полина Тодорова и много други.

Институциите, които подкрепиха идеята са: Община Каварна, Дарик радио, БТА, "Стандарт", "Телеграф", "Sofia live club", Z-Rock, Mysound.bg.

Най-голямата подкрепа обаче е от кмета на Каварна Цонко Цонев, който е основен двигател на идеята в градския парк на Каварна да се изгради Алея на рока със статуи на известни музиканти.

Гипсовият макет днес бе закаран в Генерал-Тошево, в леярната, където бе излят и паметника на Дио.

Набраните към момента средства са все още далеч от нужните, за да бъде излят паметника от бронз. Затова набирането на средства продължава. Банковата сметка е:

Райфайзен банк

IBAN: BG43 RZBB 9155 1000 7323 90

BIC: RZBBВGSF

Титуляри на сметката: Васил Георгиев (Васко Кръпката) и Владимир Йончев

Идеята за паметника бе представена преди повече от година, но от тогава претърпя голяма трансформация. Първоначалният макет изобразяваше Георги Минчев седнал.

"Обадиха ми се много хора и всички казваха едно - Бате Гошо никога не пееше седнал, сподели скулпторът Краси Ломски. "Това наложи

турата коренно да се преработи".

Сегашната фигура е с размери 230х150 см. Георги Минчев е с характерната си усмивка, преметнал през рамо китарата си.

Вижте снимки от транспортирането на паметника от София към Каварна под текста. Снимките са на Сергей Антонов и Никола Ончев. OFFNews.bgги предоставя за свободно ползване на всички медии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!